I helgen var vi för första gången ute vid västra hamnens fiskehyttor, i Malmö. Där hittade vi ett mycket trevligt utbud av olika sorters färsk fisk till riktigt bra priser. Bland annat erbjöds hälleflundra, stenbit, lax, tonfisk och torsk. Till helgens luncher valdes så en bit torskrygg samt en hel slätvar. På lördagen blev det slätvar och söndagen lagades det torsk.

4 personer

Fisken
1 kg hel slätvar eller 600 gram torskrygg med skin
1 morot
0,5 fänkål
1 knippplök
10 svartpepparkorn
1 dl vitt vin

Tillbehör
2 rödbetor
1 dl kapris
1 salladslök
100 gram smör
Jordärtskockspuré

Fisk
Sätt ugnen på 170 grader.

Hacka grönsakerna grovt och sprid dem jämnt över plåten. Häll på vinet och strö över peppar. Lägg fisken på/i det hela. Kör i ugnen tills innertemperaturen för slätvaren är 65 grader och för torskryggen är 55 grader (använd en stektermometer).


Tillbehör
Koka rödbetorna och skala dem sedan. Skär dem sedan i små kuber och blanda med kapris.

Smält smöret och låt det fräsa klart på medelhögvärme. Vispa medans bottensatsen tar färg och ta av smöret i från plattan så fort det uppnått en mörkbrun färg.

Skär salladslök i tunna slantar.

För att göra de hela matigare kan rätten serveras med en jordärtskockspuré.

Servera enligt bild och glöm inte att ställa fram salt på bordet.

Att dricka till
En A Christmann Riesling (nr 5882) passar bra.