Efter att ha tillagat både slätvar och torskrygg i helgen, så hade jag ett par deciliter outnyttjad fiskfond i kylen. Med lite ytterligare vin samt grädde skulle man lätt kunna vispa ihop en riktigt god sås till en bit fisk. Eftersom kvällens gäst fördrog lax blev valet lätt och fisken kompletterades så med såsen och sparris.

4 personer

Ingredienser
600 gram laxfilé med skinn
24 sparrisar
1 knippe dill
1 citron
1 dl fiskfond
1 dl vitt vin
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar
Socker
Olivolja

Gör följande
Sätt ugnen på 170 grader.
Dela laxen i 4 lika stora delar och lägg med skinnsidan ner på en en ugnsplåt. Gnid in bitarna med olivolja samt salta och peppra. Sätt in i ugnen tills innertemperaturen uppnåt 55 grader (använd stektermometer).

Koka upp fond och tillsätt vin. Koka samman till cirka en deciliter. Tillsätt grädde samt smaka av med socker, salt, peppar och vid behov ytterligare fond. Hacka några vippor dill och rör ner i såsen precis innan servering.

Koka upp vatten, lägg i sparrisen och sila av efter 5 minuters kokande.

Servera det hela enligt bild med en klyfta citron.