Denna komposition blev kvällens efterrätt, då jag firade min födelsedag med släkten. En god och lättförbered dessert som föll samtliga i smaken. Efterrätten är gjord och serverad av min kära mor.

Crumble
3 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl strösocker
2 msk muskovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl/maizena

 

Instruktioner
Blanda alla torra ingredienser. Ta sedan i tärnat kallt smör. Knåda ihop och smula sönder i en ugnsform. Kör i ugnen på 225 grader under cirka 10 minuter (färgen bör vara brunaktig). Låt svalna.

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
3 äggulor
2 msk Maizena majsstärkelse
25 gram smör

 

Instruktioner
Koka upp mjölken med vaniljstång samt lite socker i en kastrull. Blanda äggulorna, majsstärkelse och resterande socker. Häll den varma mjölkblandningen ner i äggblandningen under omröring. Häll tillbaka i kastrullen , koka under omröring på en lägre temperatur. Rör tills krämen tjocknat. Tillsätt smöret.

Rabarberkompott
500 gram rabarber
1 dl vitt vin1 dl vatten
1 dl socker
1 vaniljstång

 

Instruktioner
Skala rabarberna och skär i mindre bitar. Skär en skåra i vaniljstången.

Koka upp vatten, vin, socker, skalet från rabarberna och vaniljstången. Sänk värmen och sjud några minuter för att koka bort alkoholen.
Sila lagen och lägg i bitarna av rabarberna. Låt stå under plastlock.
Servera som på bilden med rabarberna i bottnen, crumble ovan på samt en toppning med krämen.