Torsk i hummerfond
Fin färsk torsk i kylen och hummerskal i frysen. Efter en sväng på torget inköptes ett knippe morötter, ett gäng färska potatisar, fänkål samt persilja. Väl hemma togs fisken samt skalen fram och fondkoket sattes igång på spisen.
4 personer
Fonden/Soppet
Skalet ifrån 1 hummer
1-2 dl vitt vin
0,5 liter vatten (cirka)
1 morot
1 färska gullökar
1 vitlöksklyfta
0,5 fänkål
5 svartpepparkorn
1 nypa cayennepeppar
1-2 dl vispgrädde (beroende på smak)
Smör
Salt
Svartpeppar
Tillbehör
500 gram torskfilé/-rygg
3 knippmorötter
1 färsk gullök eller 2-3 salladslökar
6-8 fasta potatisar
Bladpersilja
Fonden
Fräs skal, lök, vitlök, morötter, fänkål i en rejäl klick med smör. Häll på vin samt tillsätt pepparkornen. Fyll upp med vatten så att det hela täcks. Låt sjuda i cirka 30 minuter. Sila av skal och grönsaker. Koka ihop fonden till cirka 2 dl och ställ åt sidan.
Tillbehör
Skala lök, morötter och potatisar samt dela i fina bitar. Koka potatisar och morötter tills de är klara, men ändå fasta i konsistensen. Hacka persiljan och skiva löken tunt..
Slutligen
Värm på fonden igen så att den sjuder. Koka/ånga torsken tills klar. Lyft ur fisken och häll på grädde samt smaka av med salt och peppar. Rör ner hackad persilja och tunt skivad lök.
Servera enligt bild i djupa tallrikar och garnera med en kvist persilja.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2012/05/08 klockan 06:06, och ligger i kategorin Fisk, Mat, Soppa. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 6 år sedan
Detta smakar underbart, bara att läsa receptet
ungefär 6 år sedan
Blir mållös, så snyggt
ungefär 6 år sedan
Ser riktigt gott ut!