Nu står tulpanerna i full blom i parkerna och körsbärsträden börjar fälla sina blomblad. Sol, lättare mat och att vistas ute inbjuder till att dricka rosé. Nu är några nya årgångar här samt en riktigt god nykomling, värda att köpa i vår och sommar.

Klassikern 2011 Puycheric Syrah, Languedoc-Roussillon, VDP d’Oc, Frankrike, 62 kronor, Sn: 2209 smakar som vanligt fräscht av röda vinbär med en lätt örtighet. Vinet har en lätt restsötma. Drick som aperitif eller till Lax med grön sparris.

2011 Domaine de Collavery, Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, 79 kronor, Sn: 2859 bjuder på aromer av smultron med toner av hallon. Friskt, fräscht och en matigare rosé än föregående. Bjud till Citron- och salviainbakad kyckling eller till snittarna före grillfesten i vår.

2011 Les Terrasses rosé, Provence, Frankrike, 159 kronor, Sn: 98135 är riktigt elegant. Doft och arom av nyplockade jordgubbar och provence-örter. Så gott! Servera tillsammans med Torskrygg med persiljesås.