Här kommer födelsedagsmiddagens kötträtt. Kraftiga och tydliga smaker av dill och tomat. Köttvalet föll på en härligt saftig lammstek.

8 personer

Kött
1,5 kg lammstek
Dillfrö
2 krukor färsk dill

Sås
6 stora kvisttomater
30 körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1/2 msk chipotle tabasco
1/2 dl vitt vin eller Noilly Prat
Salt
Svartpeppar

Potatismos
Se tidigare recept.
2 dl riven grevéost

Tillbehör
150 gram bruna champinjoner, små
150 gram sheetakesvamp, små
Salt
Svartpeppar
50 gram smör
2,5 dl gröna ärtor

Steken
Börja med lammsteken. Skär bort senor, hinnor och onödigt fett. Rulla den i dillfrö samt hackad dill. Salta och peppra. Bind sedan ihop med bommullsgarn samt lägg den i en ugnsäker form och sätt in den i ugnen (170 grader).
Innertemperaturen ska vara 60 grader. Ta ut steken rulla in den i aluminiumfolie och låt den ligga i cirka 10 minuter.

Såsen
Hacka vitlöken fint och stek den i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt de hackade tomaterna, puré, vinäger, chipotle, Noilly Prat, salt, peppar och låt koka i cirka 30 minuter. Mixa med en stav och sila såsen i en inte alltför finmaskig sil. Sätt åt sidan, smaka av med socker och salt vid behov.

Potatismos
Rör ner den rivna osten precis före serveringen.

Tillbehör
Snabb värm ärtorna i kokhett vatten.
Stek svampen i smör med lite salt och svartpeppar.

Servera som på bilden.