Coq au Riesling
Här kommer ett riktigt smaskigt alternativ till klassikern ”coq au vin”. Majskyckling, shiitake och Riesling i en härlig blandning.
Ingredienser
1 majskyckling, 1,5 kg
4 dl Riesling (helst samma som du ska dricka till)
Kycklingfond, efter smak
2 lagerblad
1 stor kvist timjan
100 gram bruna champinjoner
100 gram shiitake, små
100 gram vedrökt fläsk
200 gram steklök
3 vitlöksklyftor
1 litet knippe slätbladig persilja
1 dl vispgrädde (Hjordnära)
1 dl crème fraiche (Hjordnära)
Smör
Salt
Vitpeppar
Redning smör / mjöl
Kycklingfond
Resterna efter styckningen av kycklingen
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör
1 dl vitt vin enligt ovan
Timjan
1 kvist rosmarin
Instruktioner
Börja med att stycka kycklingen, spara skrovet och vingarna samt skinnet till buljongen.
Till fonden hackar du löken tillsammans med vitlöken. Stek i smör med lite socker, tillsätt skrov och vingar samt skinnet. Stek vidare i några minuter. Tillsätt timjan och rosmarin. Häll över vinet och låt koka under lock i cirka 20 minuter (håll koll så det inte kokar torrt. Tillsätt då vatten.)
Sila och sätt åt sidan.
Peppra och salta kycklingen, stek i smör så den får en fin yta. Sätt åt sidan
Häll 4 dl vin i en kastrull och tillsätt lagerblad, timjan, vitlök och fonden (komplettera gärna med lite koncentrerad kyckling buljong vid behov). Koka i cirka 15 minuter. Sila och sätt åt sidan.
Dela svamparna och stek dem i smör. Peppra och salta. Sätt åt sidan.
Tärna fläsket i mindre bitar och stek i lite smör tills det får lite färg. Sila bort fettet och stek de skalade steklökarna i detta. Sila bort fettet och släng det.
Sammanför kycklingen, fläsket och steklökarna samt häll över vinfonden. Koka under lock i cirka 30 minuter.
Plocka upp kycklingbitarna och sila buljongen. Skeda bort överflödigt fett.
Ta en ny gryta och häll i fonden tillsammans med grädde och crème fraiche. Koka samman så smaken känns bra. Salta, sockra och peppra vid behov. Red såsen så den är lagom tjock. Häll den över kycklingbitarna i grytan tillsätt svampen. Strö över skuren persilja.
Koka under tiden tagliatelle och servera den till.
Dekorera med en timjanskvist.
Att dricka till
Gustave Lorentz Riesling Réserve (nr 22257)
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2012/08/08 klockan 06:21, och ligger i kategorin Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 8 år sedan
Trevligt!
ungefär 8 år sedan
Intressant. Måste provas som omväxling.