Här kommer ett riktigt smaskigt alternativ till klassikern ”coq au vin”. Majskyckling, shiitake och Riesling i en härlig blandning.

Ingredienser
1 majskyckling, 1,5 kg
4 dl Riesling (helst samma som du ska dricka till)
Kycklingfond, efter smak
2 lagerblad
1 stor kvist timjan
100 gram bruna champinjoner
100 gram shiitake, små
100 gram vedrökt fläsk
200 gram steklök
3 vitlöksklyftor
1 litet knippe slätbladig persilja
1 dl vispgrädde (Hjordnära)
1 dl crème fraiche (Hjordnära)
Smör
Salt
Vitpeppar
Redning smör / mjöl

Kycklingfond
Resterna efter styckningen av kycklingen
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör
1 dl vitt vin enligt ovan
Timjan
1 kvist rosmarin

Instruktioner
Börja med att stycka kycklingen, spara skrovet och vingarna samt skinnet till buljongen.

Till fonden hackar du löken tillsammans med vitlöken. Stek i smör med lite socker, tillsätt skrov och vingar samt skinnet. Stek vidare i några minuter. Tillsätt timjan och rosmarin. Häll över vinet och låt koka under lock i cirka 20 minuter (håll koll så det inte kokar torrt. Tillsätt då vatten.)
Sila och sätt åt sidan.

Peppra och salta kycklingen, stek i smör så den får en fin yta. Sätt åt sidan

Häll 4 dl vin i en kastrull och tillsätt lagerblad, timjan, vitlök och fonden (komplettera gärna med lite koncentrerad kyckling buljong vid behov). Koka i cirka 15 minuter. Sila och sätt åt sidan.

Dela svamparna och stek dem i smör. Peppra och salta. Sätt åt sidan.

Tärna fläsket i mindre bitar och stek i lite smör tills det får lite färg. Sila bort fettet och stek de skalade steklökarna i detta. Sila bort fettet och släng det.

Sammanför kycklingen, fläsket och steklökarna samt häll över vinfonden. Koka under lock i cirka 30 minuter.

Plocka upp kycklingbitarna och sila buljongen. Skeda bort överflödigt fett.

Ta en ny gryta och häll i fonden tillsammans med grädde och crème fraiche. Koka samman så smaken känns bra. Salta, sockra och peppra vid behov. Red såsen så den är lagom tjock. Häll den över kycklingbitarna i grytan tillsätt svampen. Strö över skuren persilja.

Koka under tiden tagliatelle och servera den till.

Dekorera med en timjanskvist.

Att dricka till
Gustave Lorentz Riesling Réserve (nr 22257)