Fylligt och lent med en soppa på rostade tomater som spetsas till med rostad serrano skinka och en fin olivolja.

Ingredienser
600 gram tomater
2 färska lökar med blast
3-4 vitlöksklyftor
3 kvistar timjan, bladen
1 msk råsocker
Salt
Svartpeppar
1-2 dl vitt vin
1-2 dl vatten
4 skivor Serranoskinka
4 kvistar mynta

Gör så här
Dela tomaterna i klyftor och ta bort stammen. Rensa löken och klyfta den. Bryt av vitlöksklyftorna men behåll skalet på. Smörj en form med olivolja lägg i tomater och lök, salta, peppra samt strö över sockret. Kör i ugn 200 grader tills tomaterna börjar ta färg. Ta ut och häll på vinet. Rör om i formen, häll röran i en blender och tillsätt timjan. Kör tills tomaterna är helt mosade. Passera röran genom en sil, som inte har för fina maskor (använd en sked). Späd med vatten vid behov samt smaka av med salt och peppar.

Kör skinkan på hushållspapper i micron i cirka 2 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Värm soppa och servera på varma tallrikar. Häll olivolja dekorativt i soppan, garnera med mynta och skinka. Servera gärna med bröd.

 

Att dricka till
Rosén Domaine de Collavery (nr 2859).