Hallon- och rabarberpaj
Ytterligare en somrig efterrätt som fungerar utmärkt till en svalkande vaniljglasskula. Rabarber kombineras med hallon i ett välbakat pajskal och skapar en av sommarens goda smakminnen.
6-8 personer
Skalet
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
Rivet skal av 1/2 citron
100 gram kallt smör, osaltat
1 äggula
1 km salt
1 tsk kallt vatten
Fyllningen500 gram rabarber
250 gram hallon
1 1/2 dl råsocker
1 tsk ekologiskt bourbon vanilla ( Vaniljpulver )
3 msk potatismjöl
Florsocker till dekoration
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader
Kör mjöl, florsocker, citronskal och smör i en matberedare, till en smulig deg. Tillsätt äggula, salt och vatten, kör tills degen känns smidig. Kavla ut degen till en rundel om 26 centimeter. Lägg i pajskalet och tryck upp degen mot kanterna. Nagga med gaffel och sätt den i kylen.
Grädda pajskalet tills det får lite färg.
Skär rabarberna i centimeterbitar. Lägg dom tillsammans med hallonen i en stor skål med råsocker, vaniljpulver och potatismjöl. Blanda och lägg det i pajskalet. Kör i (200 gradig) ugn i 25 minuter. Om skalet börjar bli bränt täck med alfolie.
Låt svalna, skär önskade portionsbitar och pudra med florsocker. Lägg på en kula vaniljglass.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2012/06/30 klockan 06:56, och ligger i kategorin Dessert, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
Inga trackbacks ännu.

Goda julklappar från svensk landsbygd till din dörr!
ungefär 7 år sedan - 1 kommentar
Vad ger man till den som har allt? Ni som läser våra tips, recept och smakliga råd är ju givetvis ett intresse för mat och dryck och därför vill jag slå ett slag för delikatesskassen.se. Företaget drivs av Agnes Johansson och hennes mamma Pia Fohlin som bor idylliskt på den östgötska landsbygden i det lilla…

Vaktel med hallonsås
ungefär 7 år sedan - 2 kommentarer
Små späda fåglar och söta bär. Lite lyxigt och lite pilligt, men framförallt gott. 4 personer Ingredienser 4 vaktlar 1 förpackning hallon, cirka 3-4 dl Kycklingfond koncentrerad efter smak 1/2 dl Marsalavin Salt Svartpeppar 4 stora timjankvistar Smör Gör så här Börja med att koka polentan (recept på förpackningen) och smaksätt mjölken med rosmarin. Salta…

Halloncoulis med mynta och vaniljglass
ungefär 7 år sedan - Inga kommentarer
Äntligen ännu en efterrätt här på sidan. Goda hallon med smak av mynta och lime, som serveras med en kula vaniljglass. 4 portioner Ingredienser 500 gram hallon 1 lime 2 krukor färsk mynta 1 dl florsocker 1/2 dl iskallt vatten Vaniljglass Instruktioner Riv skalet av en lime och pressa ur saften. Spara resterna. Plocka bladen…

Kycklingpaj
ungefär 8 år sedan - 1 kommentar
En riktigt god liten heting bland pajer. Fina smaker ifrån fläsk, kyckling och bakat bröd. 6 pajer Ingredienser 2 färska gula lökar 2 vitlöksklyftror 400 gram lårfilé 2 morötter 1-2 msk kycklingfond, koncentrerad 1 msk mjöl 5 kvistar persilja 1 dl vitt vin Salt Peppar Smördeg 1 ägg 1 skiva varmrökt fläsk, 8 mmm tjock…

Ingefärsrabarber med rostad mandel
ungefär 8 år sedan - 3 kommentarer
En riktigt smarrig sommardessert som blandar syra och sötma. Lätt att tillreda denna efterrätt som blandar varmt och kallt. Rabarber 250 gram rabarber 25 gram smör 1/2 dl strösocker 1 tumstor bit färsk ingefära Till serveringen 3-4 msk rostad flagad mandel. Rostas i en varm stekpanna. Vaniljglass (vi körde på Hägendass) Gör följande Skär rabarberna…

Rabarberkompott med vaniljkräm och crumble
ungefär 8 år sedan - 2 kommentarer
Denna komposition blev kvällens efterrätt, då jag firade min födelsedag med släkten. En god och lättförbered dessert som föll samtliga i smaken. Efterrätten är gjord och serverad av min kära mor. Crumble 3 dl vetemjöl 150 gram smör 1 dl strösocker 2 msk muskovadosocker 1 tsk vaniljsocker 2 msk potatismjöl/maizena Instruktioner Blanda alla torra…

Glad Påsk!
ungefär 8 år sedan - 6 kommentarer
Så firar vi påsk för andra gången här på Winendine.se. Sidan fortsätter att växa med recept, tips och kommentarer. Eftersom det är hög tid att förbereda helgens luncher, middagar och fikastunder, kommer här några av våra påskfavoriter i repris. Hoppas det ska smakar. Till påskbuffén har vi följande förslag, som självklart även fungerar väl…

Salt nötbrownie med citron- och getostglass
ungefär 9 år sedan - 4 kommentarer
Ytterligare en kreation skapad av min mor. Som vanligt bjuder hon på ovanlig smaker och överraskande kombinationer. Lyssna bara på det här; ostbaserad glass och salt brownie. Spännande! Receptet är ett av Mattias Larssons kreationer. Citron-och getostglass 175 gram chèvre rivet skal av en citron 250 gram vaniljglass Salt nötbrownie 125 gram ägg, 2 st 150 gram…

Krämigt med körsbär och crumble
ungefär 9 år sedan - 2 kommentarer
Smidig efterrätt med glass, grädde, körsbär och krispig crumble. 4 -6 personer Körsbärssylt 1/2 liter körsbär 1 dl muskovadosocker 1 dl körsbärslikör Skölj körsbären och kärna ur dem. Koka i en kastrull tillsammans med socker och likör. Småkoka i cirka 25 minuter. Ställ åt sidan. Crumble 3 dl vetemjöl 150 gram smör 1 dl strösocker…
En samling älgar
ungefär 9 år sedan - 2 kommentarer
Som avrundning på Winendine.se’s viltvecka och tips på anrättningar i samband med den redan pågående älgjakten, kommer här en samling av vår hittills publicerade recept på älgkött. Älgbullar med enbärssky Shepherd’s Pie i skogen Älgfärsbiffar med…
ungefär 8 år sedan
Åh, det såg väldigt gott ut! Jag har aldrig provat kombinationen rabarber och hallon så denna paj kommer jag testa. Mums!
ungefär 8 år sedan
Åh! Verkar ju super!!!
ungefär 6 år sedan
Det ser och låter väldigt gott.
Hur länge ska pajdegen stå i kylen?
Hur små bör rabarberbitar vara ? För rabarber är ju mycket hårdare än hallon. Ska man inte först geädda rabarber i pajformen i minst 15 min för att sedan tillsätta hallon under påföljande 5-7 min?