En helt magisk rätt med krämig smak av svamp och rejält rosa kött. Fantastiskt gott.

 

4 personer

Stek
450 gram flapsteak (amerikansk)
Salt
Svartpeppar
Smör

Svamprisotto
1,5 – 2 dl ris, avorio eller carnaroli
1 hackad färsk lök eller en gul
1 vitlöksklyfta
1 Portabellasvamp eller Shitake eller Karl Johan svamp
6 dl kyckling eller grönsaksbuljong
50 gram smör
2 dl riven parmesanost
Persilja
Smör till löken

Gör följande
Hacka löken fint och stek i smör. Tillsätt lite socker och sen riset samt rör i ett par minuter. Börja med att tillsätta buljongen lite i taget rör om då och då.

Under tiden som riset kokar, tärna svampen och stek den i smör tillsammans med pressad vitlök, salt och peppar.

När riset börja bli aldente (lite tuggmotstånd ska finnas kvar) rör ner smöret och parmesanosten. Avsluta med att röra ner svampen i risotton. Den ska vara trögflytande, gärna lite åt det lättare hållet. Låt risotton dra under lock medan du steker köttet.

Stek det saltade och pepprade köttet i smör till önskad anrättningsgrad.

Servera med hackad persilja eller timjan.

Att dricka till
En Brunello di Montalcino blir bra.