Fredagsinhandlingen var gjord och med mig ifrån 28:ans Fisk, Hoddorna, i Malmö, hade jag torskfilé och ett gäng fina havskräftor. Vädret var gråare än vanligt och valet av en värmande soppa kändes minst sagt självklart. Dagen till ära hade jag finbesök ifrån norra Vätterna, så att leverera en god och mättande måltid var ett måste.

2 personer

Ingredienser
200 gram torskfilé (eller rygg)
8-10 havskräftor
1/2 fänkål
3 späda morötter
2 knipplök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
1-2 dl vispgrädde
Svartpeppar
Salt
Socker
1/2 tsk cayennepeppar
Smör
Persilja
Hummerfond till avsmakning
Vatten

Börja med att skala havkräftorna och lägg stjärtarna åt sidan. Fräs skalet i smör i en stor gryta tillsammans med en grovt skivad morot, en lök,  en kvarts fänkål och en krossad vitlöksklyfta. När det hela fått lite färg så häller man i vinet och fyller upp med vatten så att skalen täcks. Släng i några hela pepparkorn och låt koka i 20 minuter.
Sila av ingredienserna och koka ner vätskan till en dryg deciliter fond. Kontrollera smaken på fonden och salta vid behov. Häll i grädde, cayennepeppar samt smaka av med fond och eventuellt lite ytterligare vin.

Tärna fisken grovt och snabb koka den i soppet. Ta upp och lägg i torsken i soppskålarna.

I soppan tillsätter man nu resterande skivad fänkål, morötter och lök. Dela upp det hela emellan soppskålarna.

Grovhacka alla havskräftsstjärtar utom två och tillsätt i soppan. Garnera enligt bild med hackad persilja och en kräftstjärt.

Att dricka till
Gnarly Head Viognier (nr 6381) passade riktig bra.