Här kommer en rätt som helt klart är en av årets absoluta favoriter. En fantastisk torskrygg med smarriga tillbehör. Det hela köptes i vanlig ordning in på Ek Fisk, Västra Torget Jönköping.

Fisken
400-500 gram torskrygg,
1/2 dl salt
1 1/2 msk socker
3 dillkronor under säsong annars 1 msk dillfrö
1 tsk fänkålsfrö
1 msk hackad dill
1 1/4 liter vatten
2 msk olja

Skär torsken i lagom bitar. Blanda vatten, socker, salt samt kryddor (se till så att socker och salt löser sig). Lägg därefter i fisken och låt den stå tills du ska anrätta den.

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form med olja och lägg i fisken. Torka av fisken så att det inte är en massa frö kvar. Kör i ugnen tills innertemperaturen är cirka 50 grader.

Skaldjurssmör
Se tidigare recept på skaldjursfond (hummer, havskräftor eller räkor).
Tillsätt dillfrö, 1 tsk fänkålsfrö, samt 1 tsk korianderfrö. Koka samman tills du får en koncentrerad fond. Sila bort frön och tillsätt 2-3 msk smör. Sätt åt sidan.

Tillbehör
1 bukett boccoli
1/2 mindre spetskålshuvud
1 dl vitt vin
2 tsk ättika
1 l vatten
2 tsk kummin
2 stora potatisar av mjölig sort
3 dl crème fraiche
50 gram smör
Rivet skal av en halv citron
Smörgåskrasse
Salt
Peppar

Blanda vatten, ättika, vin, kummin. Koka upp och lägg i tärnad spetskål. Koka mjukt sätt åt sidan.
Koka broccolin i lättsaltat vatten sätt åt sidan.

Skala potatisen och koka den. Mixa tillsammans med kålen till en slät puré. Tillsätt crème fraiche och 50 gram smör. Smaka av salt och peppar samt det rivna citronskalet och kryddkrassen.

 

Servera enligt följande: Lägg en klick mos på varm tallrik, lägg en fiskbit ovanpå, ringla skaldjurssmör ovanpå och dekorera fisken med en dillkvist.

Att dricka till
En Chablis till är fantastiskt gott.