Magi i ett litet glas. Oxkött som smälter i munnen ihop med en mustig tomatsmak är inget annat en fantastisk upplevelse för smaklökarna. Att den dessutom värmer gott en frostig afton, motiverar ju bara till ett soppkok ytterligare.

Ingredienser
1 kg oxsvans i bitar
1 morot
500 gram tomater
1 msk tomtpuré
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 dm purjolök
5 klyftor vitlök
1/2 knippa persilja
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
Salt
Vatten
Smör

Gör följande
Stek oxsvansen i smör. Sätt åt sidan
Skala lök, selleri och palsternacka. Tärna och stek i smör. Sätt åt sidan.

Lägg kött och rotsaker i en stor gryta. Tillsätt purjo, peppar, vitlök och klyftade tomater samt tomatpurén. Avsluta med persilja. Häll på vatten så det täcker och koka i 3-4 timmar. Köttet på svansen ska ramla av när det är klart.

Ta upp svansen och låt den kallna. Sila buljongen och låt den kallna. Plocka bort allt kött från svansen och sätt det åt sidan. Skrapa bort fettet från den kalla buljongen.

Före servering kokas upp soppan och vid behov red den med smör/mjöl-redning. Smaka av med salt och svartpeppar.
Värm köttet och toppa med detta. Servera med lite paprikapulver.

Att dricka till
En St Erik´s ale IPA eller APA passade båda bra till.