En underbar liten efterrätt ifrån Roy Fares bok, Sweet. Rostade hasselnötter möter krämig nötmousse och choklad. 

 

Ingredienser
50 gram nougat
50 gram mjölkchoklad
200 gram vispgrädde
45 gram äggula
25 gram vatten
25 gram strösocker

Saltade hasselnötter
50 gram hasselnötter
1 skvätt äggvita
1 nypa flingsalt
3 gram strösocker,  1/2 tsk

 

Moussen
Hacka nougat och mjölkchoklad. Smält dem försiktigt tillsamman i ett vattenbad (eller i micron).

Vispa grädden till medelfast konsistens.

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten samt socker och rör om tills sockret löst sig. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggbunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp. Fortsätt att vispa tills det blivit ett fast skum.

Vänd ner chokladen och nougaten. Vänd slutligen ner grädden och blanda väl. Fördela i serveringsglas och sätt in i kylen i minst en timma.

Saltade hasselnötter
Sätt ugnen på 200 grader.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på ganska hög värme i 5 minuter. Rör om hela tiden så att nötterna inte blir brända. Häll nötterna på en handduk och gnugga av skalen. Låt svalna.

Lägg äggvitan i en bunke. Häll ner nötterna och blanda runt så att nötterna fuktas lite av vitan. Strö över flingsalt och socker. Häll nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta tills nötterna fått färg. Cirka 5 minuter. Låt svalna.

Strö nötterna över över moussen och servera.

Att dricka till
En Moscato d´Asti är aldrig fel till. Sött mousserande vin från Italien.