Vilt är knappast något som numera är sällsynt på nyårsmenyn, men likväl ett trevligt alternativ till en helstekt oxfilé. Denna rätt blir garanterat en succé bland dina gäster med sjöfågel samt skogsfavoriterna kantarell, Carljohan och lingon.
En perfekt huvudrätt på nyårsmenyn, efter en pilgrimmsmussla och hummerpasta.

4 personer

Fågeln
2 gräsänder (4 bröstfiléer)
Smör
Svartpeppar
Salt

Salta och peppra brösten. Stek i smör tills innertemperaturen uppnår 50 grader. Låt vila i aluminiumfolie.

 

Såsen
2 msk lingonsylt
2 schalottenlökar
Smör
2 stjärnanis
1 kanelstång
5 nejlikor
3 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 dl lingon
2-3 dl Marsala
2-3 dl rött vin, gärna samma som det du ska dricka till maten.
2-3 dl kött /kycklingbuljong
Smör/mjölredning

Skala och hacka lökarna. Stek i smör på svag värme tills genomskinliga. Tillsätt vinet, buljongen samt kryddorna. Koka tills en tredjedel återstår. Sila vid behov såsen.
Tillsätt eventuellt en skvätt vin, smaka av med fond och red om så önskas. Avsluta med att tillsätta lingonen.

Risotto
2 schalottenlökar
2 dl ris, Carnaroli
4-6 dl kycklingfond
1-2 dl hackad stekt blandsvamp. Kantareller, tratt, shitake, Karl Johan och eller bruna champinjoner.
50 gram smör
1-2 dl riven parmesan

 

Skala och hacka löken. Stek i smör tills genomskinlig. Tillsätt riset och börja späda med varm buljong i omgångar. Riset ska vara aldente men lite löst i konsistensen. Tillsätt smöret och osten.

Under tiden riset kokar hacka svampen och stek den i smör. Håll den varm. Tillsätt svampen i riset och låt stå och svälla i 5 minuter.

 

Servera som på bilden.

Att dricka till
Drick en Cotes du Rhone till, Guigal eller liknande.