Vildand med Marsala och risotto till nyår
Vilt är knappast något som numera är sällsynt på nyårsmenyn, men likväl ett trevligt alternativ till en helstekt oxfilé. Denna rätt blir garanterat en succé bland dina gäster med sjöfågel samt skogsfavoriterna kantarell, Carljohan och lingon.
En perfekt huvudrätt på nyårsmenyn, efter en pilgrimmsmussla och hummerpasta.
4 personer
Fågeln
2 gräsänder (4 bröstfiléer)
Smör
Svartpeppar
Salt
Salta och peppra brösten. Stek i smör tills innertemperaturen uppnår 50 grader. Låt vila i aluminiumfolie.
Såsen
2 msk lingonsylt
2 schalottenlökar
Smör
2 stjärnanis
1 kanelstång
5 nejlikor
3 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 dl lingon
2-3 dl Marsala
2-3 dl rött vin, gärna samma som det du ska dricka till maten.
2-3 dl kött /kycklingbuljong
Smör/mjölredning
Skala och hacka lökarna. Stek i smör på svag värme tills genomskinliga. Tillsätt vinet, buljongen samt kryddorna. Koka tills en tredjedel återstår. Sila vid behov såsen.
Tillsätt eventuellt en skvätt vin, smaka av med fond och red om så önskas. Avsluta med att tillsätta lingonen.
Risotto
2 schalottenlökar
2 dl ris, Carnaroli
4-6 dl kycklingfond
1-2 dl hackad stekt blandsvamp. Kantareller, tratt, shitake, Karl Johan och eller bruna champinjoner.
50 gram smör
1-2 dl riven parmesan
Skala och hacka löken. Stek i smör tills genomskinlig. Tillsätt riset och börja späda med varm buljong i omgångar. Riset ska vara aldente men lite löst i konsistensen. Tillsätt smöret och osten.
Under tiden riset kokar hacka svampen och stek den i smör. Håll den varm. Tillsätt svampen i riset och låt stå och svälla i 5 minuter.
Servera som på bilden.
Att dricka till
Drick en Cotes du Rhone till, Guigal eller liknande.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2012/12/28 klockan 04:54, och ligger i kategorin Fågel, Mat, Vilt. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 8 år sedan
En helt underbar rätt, gräsand kan bytas mot ankbröst.
Kräver lite passning för risotton men för övrigt går det att förbereda en del.