Ännu ett nytt år närmar sig och mat som lätt serveras till stora sällskap är välkommet för värden. Därför kommer här en smakrik och välkomponerad hummerrätt som passar utmärkt som en del av nyårsmenyn.

 

4 personer

2 hummrar

Fond
2 skal ifrån humrar
2 gula lökar
strösocker
6 stora tomater
10 pärltomater
4 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
hummer juice från skalningen av humrarna
1 röd pepperoni
smör

Börja med att skala humrarna och spara all saft som rinner ur. Skala klorna försiktigt så att det går att använda klon som dekoration.
Hacka lök och vitlök och stek på svag värme, tillsätt lite socker samt de finfördelade tomaterna och skalet från humrarna. Låt koka i cirka 30 minuter.
Tillsätt under tiden juicen från humrarna samt det vita vinet. Sila buljongen och ta gärna med de mosade tomaterna, koka ner bujongen. Sätt åt sidan.

Sås
1 schalottenlök
1 dm purjolök
2 klyftor vitlök
20 pärltomater eller liknande små tomater
strösocker
1tsk tomatpuré
1/4 tsk sambal oelek
olja
smör
basilika

Hacka lök och vitlök, skiva purjon fint och stek i lite olja, smaka av med lite strösocker, dela tomaterna och tillsätt
dom i traktörpannan, rör ner tomatpuré och sambal koka i ungefär 5-10 minuter, tillsätt hummer buljongen. Sätt åt sidan.

Koka under tiden pastan, tagliatelle. Tärna hummerköttet.

Värm på hummerröran och tillsätt hummerköttet, tillsätt en klick smör för att reda av det hela.

Lägg upp pastan på varma tallrikar och häll hummerröran över. Krydda med persilja eller basilika.

En Chablis passar fint till.