Söndagssteken när den är som bäst. Mör älg som tillagas i ugn och serveras med en gräddig sås och fräsch pressgurka.

Ingredienser
1,5 kg älgstek
1-2 flaskor porter (Carnegie går bra)
15-20 steklökar
2 morötter
1 klyfta rotselleri
1 persiljerot
1 palsternacka
10 enbär
10 svartpepparkorn
1/2 tsk salt
Strösocker
Smör
3 dl grädde
Smör/mjölredning
Eventuellt lite kalvfond

Steken
Ta bort hinnorna från steken. Salta samt peppra och stek i smör på alla sidor. Använd en stekgryta som du kan sätt in i ugnen. Tillsätt porter och låt koka upp. Sätt in grytan i ugnen 140 grader. Låt koka i 1 timma.

Under tiden skalas lök och grönsaker. Tärna grönsakerna och stek alltsammans i smör i en stekpanna.

Efter en timma tas grytan ut. Tillsätt lök och grönsaker samt enbär och svartpepparkorn. Sätt tillbaka grytan i ugnen i ungefär en timma till.
Ta ut steken och håll den varm.

Sila buljongen ur grytan och koka ner den till en tredjedel. Spara lök och morotsbitar. Tillsätt grädde i buljongen och smaka av med lite fond samt strösocker alternativt svart vinbärsgelé. Red vid behov såsen.

Servera med ett potatismos (gjort på potatis och jordärtskockor) samt svart vinbärsgelé och pressgurka.

Pressgurka
1 gurka
1 röd pepparfrukt utan kärnor, finhackad
Lag på socker, ättika och vatten (1 dl 12 % ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten)

Blanda lagen och rör till sockret löst sig. Skiva gurkan på mandolin häll över lagen och tillsätt finhackad pepparfrukt samt finskuren kruspersilja.

Att dricka till
En Cotes du Rhones från Guigal satt fint till.