Här kommer två fina varianter av julklassikerna rödkål och brysselkål, tillagade av min kära mor. Dessa rätter passar inte bara utmärkt i juldagarna, utan är även givna tillbehör året om. Så varför inte pröva dem till köttet på nyår.

Rödkål och Grönkål

4 personer

Rödkål
1/2 litet rödkålshuvud
2 stycken äpplen
1,5 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
Salt
Peppar
Pepparrot (efter smak)

Strimla kålen fint, riva äpplena grovt och blanda i en bunke. Rär ner creme fraiche och majonnäs samt smaksätt med salt och peppar. Avsluta med riven färsk pepparrot.

005

Brysselkålen
25-30 brysselkålar
Smör
Salt
Peppar
1,5-2 dl vispgrädde

Börja med att koka kålen i 5 minuter. Dela dem sedan. Fräs upp i smör, tillsätt grädde och kåt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

004