Torta di pere e cioccolato
En mäktig och chokladsmakande efterrättskaka som kompletteras väl med en marsalabaserad Zabaionesås.
Kaka
2 rumstempererade ägg
2,5 dl socker
180 gram smält smör
5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
3 mogna skalade, utkärnade päron
250 gram 70 % mörk choklad
Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smält smör, vetemjöl, bakpulver och mjölk. Skala och kärna ur päronet samt dela i små bitar.
Hacka chokladen grovt och häll den tillsammans med päronen i smeten. Smöra och bröa en form och häll i smeten.
Grädda i ugn 180 grader i cirka 45 minuter (kan ta längre tid).
Zabaione
4 äggulor
3 msk socker
3 msk Marsala eller Madeira om det finns hemma.
Ta bort vitorna och vispa gulorna med socker och Marsala till ett skum. Kör i vattenbad, vispa hela tiden, såsen är klar när den tjocknat. Den ska inte rinna ihop när du drar med fingret genom såsen.
(Det är lätt att såsen inte tjocknar helt i vattenbad och då separera den, så jag brukar ställa kastrullen direkt på spisen. Men man måste vara försiktig med värmen så det inte blir äggröra.)
Servera som på bilden gärna med lite chokladsås.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2013/01/10 klockan 09:58, och ligger i kategorin Bakat, Dessert, Kaka, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 8 år sedan
Mycket god kombination
ungefär 8 år sedan
Ett måste att prova, Zabaionen är underbar till samt att kakan står sig ett antal dagar är ett plus.