Lammfilé är nog den köttdel som nästan alltid ger ett bra resultat vid rätt tillagning. Köttet är generellt sett mört, saftigt och smakrikt. Du kan med andra ord vara säker på att dina gäster kommer att uppskatta denna rustika och goda rätt.

Lammfilé

4 personer

Köttet
600 gram lammfilé (räcker när det avser en trerättersmiddag)
20-30 kvisttomater
20 små färska potatisar eller sk dilikatesspotatisar
shitakesvamp
Salt
Peppar
Smör
Persilja

Såsen
1 dl rött vin
1 dl Madeira
2 dl köttbuljong
1 tsk balsamvinäger
redning mjöl/smör
steksky från lammet

Intstruktioner
Tvätta vid behov potatisen. Olja den sedan och sätt in i ugn 200 grader.
Olja tomaterna (försök att behålla kvisten av dekorationsskäl). Sätt in i ugnen cirka 10 minuter efter potatisen.

Skiva och stek svampen i smör med lite peppar och salt. Krydda med persilja. Sätt åt sidan.

När det kvarstår ungefär 10 minuter för potatisen så salta och peppra köttet och stek det till önskad ”blodighet”. Lägg köttet i folie för att vila (Cirka 5-10 minuter).
Under tiden hälls rött vin och Madeira i stekpannan. Tillsätt balsamvinäger samt avsluta med köttbuljong. Koka i cirka 5 minuter och sila därefter såsen till en mindre kastrull. Smaka av såsen och red den vid behov.

Att dricka till
Vi drack en Ripasso från Italien (all Ripasso kommer från Italien så kommentaren är överflödig).