Mariestads Prima Lager är en halvljus lager som är minst lika god som originalet Maristads, om än lite lyxigare. Något svagare än sin föregångare, vilket knappast är negativt då den ändå uppnår en alkohol styrka på 5,1 vol%. Fint jämnt skumm som inte bubblar bort i samma sekund som ölen hällts upp, uppskattas. För övrigt är flaskan är riktigt snygg.

Jag drack denna iskalla öl i sommarsolen och ihop med en snaps och en 5-sorters silltallrik (kräft, äpple, senap, curry, tranbär) samt Västerbottenost, gifte sig perfekt i munnen. Helt klart en öl jag kommer köpa igen på restaurang, när möjligheten bjuds.

Pris på restaurang: 59:00 kr
Pris på Systembolaget (nr 1389): 14:90

Producentens egna beskrivning:
”Mariestads Prima Lager är en klassisk lager med gyllengul bärnstensfärg, rund fyllighet, tydlig maltarom och en kraftigt markerad beska. I brygden används pilsnermalt och mörkare karamellmalt, och de humlesorter man valt att använda är klassisk engelsk Fuggles och tysk Perle som tillsammans ger en bra balans och karaktär.

Doft: Humlearomatisk doft med inslag av malt, aprikos och rostat bröd.

Smak: Rund fyllighet, tydlig maltarom och en kraftigt markerad beska.”

Övrigt:
Dracks senast på Johan P i Malmö.

Kort och gott en god öl som passar bra till sillen.