En riktigt fluffig och somrig tårta som inte är allt för svår att lyckas med. En härlig blandning av knäckig choklad och krämig jordgubb. Grundreceptet kommer från en gammal Buffé.

Tårtan räcker till ca 12 personer, men är på bilden gjord i ”halv-sats-version”.

 

Chokladbotten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Jordgubbsfyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Instruktioner:

För chokladbotten: Börja med att sätta ugnen på knappt 180 C. Smörj och ströbröda en form (bör vara drygt 20 cm i diameter). Vispa upp socker, sirap och smör. När blandningen är luftig är det dags att blanda i de två äggen.

Hacka daimbitarna grovt (gott om det blir lite krispiga bitar i chokladbotten). Rör sedan ihop mjölet, kakaon, saltet och vaniljsockret i en bunke. Smula ner daimen. Rör i smeten, rör ihop tårtbottensmeten. Fyll formens botten med blandningen.

Grädda i ugnen i ungefär 20 minuter.

För jordgubbsmoussen: Mixa en halv liter välrensade jordgubbar fint. Lättvispa sedan grädden för sig samt vispa ägggulorna och florsockret fluffigt i en separat bytta.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp bladen.

Värm nu 1/2 dl av de mixade jordgubbarna i en kastrull, tillsätt gelatinbladen. När gelatinen är helt utsmält vispas blandningen ihop med resterande jordgubbsmix. Blanda i grädden och äggfluffet tills smeten är jämn och fin.

Häll jordgubbssmeten på den nu svala chokladbotten (fortfarande i formen) och ställ in det hel i kylen. Låt tårtan stå och sätta sig i kylen i ca 5 timmar.
Ta gärna fram en stund innan servering, garnera med jordgubbar samt citronmeliss och avsluta med att pudra över florsocker.