Jordgubbstårta – både krämig och knäckig
En riktigt fluffig och somrig tårta som inte är allt för svår att lyckas med. En härlig blandning av knäckig choklad och krämig jordgubb. Grundreceptet kommer från en gammal Buffé.
Tårtan räcker till ca 12 personer, men är på bilden gjord i ”halv-sats-version”.
Chokladbotten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Jordgubbsfyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Instruktioner:
För chokladbotten: Börja med att sätta ugnen på knappt 180 C. Smörj och ströbröda en form (bör vara drygt 20 cm i diameter). Vispa upp socker, sirap och smör. När blandningen är luftig är det dags att blanda i de två äggen.
Hacka daimbitarna grovt (gott om det blir lite krispiga bitar i chokladbotten). Rör sedan ihop mjölet, kakaon, saltet och vaniljsockret i en bunke. Smula ner daimen. Rör i smeten, rör ihop tårtbottensmeten. Fyll formens botten med blandningen.
Grädda i ugnen i ungefär 20 minuter.
För jordgubbsmoussen: Mixa en halv liter välrensade jordgubbar fint. Lättvispa sedan grädden för sig samt vispa ägggulorna och florsockret fluffigt i en separat bytta.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp bladen.
Värm nu 1/2 dl av de mixade jordgubbarna i en kastrull, tillsätt gelatinbladen. När gelatinen är helt utsmält vispas blandningen ihop med resterande jordgubbsmix. Blanda i grädden och äggfluffet tills smeten är jämn och fin.
Häll jordgubbssmeten på den nu svala chokladbotten (fortfarande i formen) och ställ in det hel i kylen. Låt tårtan stå och sätta sig i kylen i ca 5 timmar.
Ta gärna fram en stund innan servering, garnera med jordgubbar samt citronmeliss och avsluta med att pudra över florsocker.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2010/07/27 klockan 09:04, och ligger i kategorin Dessert, Mat, Tårta, Tårtor. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
Inga trackbacks ännu.

Goda julklappar från svensk landsbygd till din dörr!
ungefär 4 år sedan - 1 kommentar
Vad ger man till den som har allt? Ni som läser våra tips, recept och smakliga råd är ju givetvis ett intresse för mat och dryck och därför vill jag slå ett slag för delikatesskassen.se. Företaget drivs av Agnes Johansson och hennes mamma Pia Fohlin som bor idylliskt på den östgötska landsbygden i det lilla…

Torta di pere e cioccolato
ungefär 5 år sedan - 3 kommentarer
En mäktig och chokladsmakande efterrättskaka som kompletteras väl med en marsalabaserad Zabaionesås. Kaka 2 rumstempererade ägg 2,5 dl socker 180 gram smält smör 5 dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 tsk bakpulver 3 mogna skalade, utkärnade päron 250 gram 70 % mörk choklad Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smält smör, vetemjöl, bakpulver och…

Hasselnötsmousse
ungefär 5 år sedan - 4 kommentarer
En underbar liten efterrätt ifrån Roy Fares bok, Sweet. Rostade hasselnötter möter krämig nötmousse och choklad. Ingredienser 50 gram nougat 50 gram mjölkchoklad 200 gram vispgrädde 45 gram äggula 25 gram vatten 25 gram strösocker Saltade hasselnötter 50 gram hasselnötter 1 skvätt äggvita 1 nypa flingsalt 3 gram strösocker, 1/2 tsk Moussen Hacka…

Jordgubbsrisotto med balsamvinäger
ungefär 5 år sedan - 2 kommentarer
Krämigt, fräscht och fruktigt. Här kommer min version av jordgubbsrisotto. 4 personer Ingrediernser 2 dl carnaroliris 5-8 dl kyckling eller grönsaksbuljong 400 gram jordgubbar 50-100 gram smör 2 dl riven parmesanost 1 schalottenlök Smör till stekningen Mynta till dekor Balsamvinäger (god kvalitet 10-15 år) Gör följande Hacka löken fint och stek på låg värme i…

Rökt laxmousse till fikonen
ungefär 6 år sedan - 4 kommentarer
En liten förrätt eller tapas om du så vill. Smakerna ifrån söta färska fikon blandas med sältan och de tydliga tonerna ifrån kallrökt lax. Snabbt, enkelt och riktigt gott. Fyra personer Ingredienser 4 fikon 100 gram kallrökt lax 50 gram Philadelfiaost 1 1/2 msk hackad gräslök 1/2 tsk rivet citronskal 1 msk pressad citronsaft Instruktioner…

Tiramisu på citron
ungefär 6 år sedan - 5 kommentarer
En tiramisuvariant på citron är det senaste efterrättsupplägget. Versionen är något förenklad, men ack så gott. Fräsch, gräddigt och härligt tuggmotstånd. 4 personer Citrontiramisu 3 dl grädde 1 dl lemoncurd 1/4 dl flädersaft 1/4 dl pressad citronsaft 4 savoiardkakor, delas på mitten Gör följande Blanda den vispade grädden med lemoncurden. Smaka dig fram till…

Höstens tefavorit med choklad och vanilj
ungefär 6 år sedan - 2 kommentarer
Efter ett tips på te av min kusin, bar det av till en av mina favoritbutiker i Malmö, nämligen Malmö Cigarr och Tobakshandel. Sorten ifråga kommer ifrån Løv Organic och heter Chocolate-Vanilla. Producentens egen beskrivning ”En utsökt kombination av svart te, choklad och vanilj. Ingredienser: Ekologiskt svart te, ekologisk Kakaoskal och naturliga smakämnen.” Løv Vanilla-Chocolate är kort och gott sjukt gott. Helt klart min…

Espressomuffins med choklad
ungefär 6 år sedan - 5 kommentarer
Efter att inte ha bakat något vettigt på flera månader var det dags att ännu en gång experimentera lite med muffinssmet. Smakerna som skulle kombineras i denna cupcake var kaffe och choklad. Ingredienser (15-20 stycken) 3 ägg 2 dl socker 100 gram smör 1 msk rapsolja 0,5 dl mjölk 1 tsk vaniljextract 1,5 dl kakao…

Körsbärscheesecake med ricotta
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
God och lättillverkad cheesecakevariant som passar lika bra till teet som efter middagen. Ingredienser 200 gram crumble (Kaksmulor/Digistivekex), som körs i en foodprocessor 70 gram smör 250 gram ricotta 75 gram florsocker 2 stora ägg 3 msk mjöl Rivet skal av en halv citron 200 gram urkärnade körsbär Instruktioner Sätt ugnen på 180 grader.…

Tarte tatin och en klick grädde
ungefär 6 år sedan - 2 kommentarer
Lättfixad och fantastiskt god efterrätt. Tarte Tatin är en fransk klassiker i form av en frasig och söt äppelkaka. Ingredienser 6 äpple 125 gram smör 1 1/4 dl socker 1 ark smördeg Servering Vispad grädde (jag kör på Hjordnära mejeri utanför Hjo) Sätt ugnen på 225 grader. Använd en stekpanna som kan sättas i ugn.…
ungefär 7 år sedan
Den här har morsan gjort några gånger, brukar bli riktig god.
ungefär 7 år sedan
Helt underbar Adam, mer efterrätter åt folket!
ungefär 7 år sedan
Himelskt god tårta, den kommer definitivt att tillreda´s vid fler tillfällen=)
ungefär 7 år sedan
Då får ni se till att bjuda hem mig