ungefär 5 år sedan - 3 kommentarer
Jag vill börja med att enkelt och kort förklara hur biodynamisk vinodling går till. Det innebär att man odlar druvor utan kemiska tillsatser (till exempel besprutning av vinrankan). I vinframställningen jobbar man med naturlig jäst – de jäststammar som redan finns i vineriet. Odlaren håller under hela vinåret koll på sina vinstockar och jobbar aktivt med att de…
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
2012 Domaine de la Roche Trouée, Languedoc-Roussillon, St Chinian, Frankrike, 99 kronor, Sn: 4625 bjuder på generös frukt med klassiska toner av ”garrigue” (vilda örter som rosmarin och timjan), mörka bär och viol. Vinet har fin struktur och är stiltypiskt för området St Chinian. Härifrån kommer fler av mina favoritviner. St Chinian ligger inåt landet…
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
4 personer 1 Piggvar på 1,5 kg 1 Morot 1 dm Purjolök 1 stjälk Selleri 1 litet knippe Persilja 2 dl vitt torrt vin 10 Vitpeppar korn Flingsalt 1 små klickar Smör Klipp bort fenor och stjärt på fisken och skölj i kallt vatten, sätt ugnen på 150 grader. Skala moroten och skär den i…
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
Från regionen Languedoc i Frankrike kommer lika mycket vin som resten av Frankrike producerar tillsammans. Av det kan man räkna ut att det inte är så lätt att hitta rätt. Något som förvånar är att det inte finns speciellt många bra viner från regionen att tillgå i Sverige. Därför slår jag ännu en gång gärna…
ungefär 7 år sedan - 1 kommentar
Några goda röda till helgen passar bra när det är lite ruggigt ute och det passar med en härlig gryta till. Kanske lite charkuterier före? 2012 Coteaux Bourguignons, Antonin Rodet, Bourgogne, Frankrike, 79 kronor, Sn: 5474 smakar röda vinbär, viol, en lätt örtighet och vanliljtoner. Passar fint till lufttorkad skinka och salami. 1998 Château Grandis,…
ungefär 7 år sedan - 1 kommentar
Jag älskar hösten. Härliga dofter från nedfallna löv, svampskog och regnvåta gator. Antingen myser vi inomhus med god mat och dryck eller är ute i skog och mark. Svampplockning är något som ligger oss varmt om hjärtat. Det sägs att vi uppe i norr inte umgås så mycket på hösten – det är för kallt…
ungefär 8 år sedan - 2 kommentarer
Vi åt julmat för första gången på två år på julafton i år. De föregående åren har vi njutit av skaldjur och champagne! Nog hade jag saknat julmaten, men nu är jag trött på den igen och det är väl så det ska vara? Nu är det verkligen champagnetider! Så gott och friskt efter all…
ungefär 8 år sedan - 5 kommentarer
Vad ska du ge till personen som har allt? En dryckesupplevelse såklart! Jag älskar att få kluckande klappar eller ett presentkort på Systembolaget. Det kan aldrig bli fel vad det gäller mig (så att ni vet). Vill också tillägga att lika gärna som att de ger bort kläder för en tusenlapp till någon i julklapp,…
ungefär 8 år sedan - 2 kommentarer
2009 Le Grand Terroir, Alliance Minervois, Languedoc Roussillon, Frankrike, 99 kronor, Sn: 90072 bjuder på massor av väl avvägd fruktighet, björnbär, lakrits, fatton och örter. Bjud till burgundisk älggryta eller gryta på Merguez. Riktigt smarrigt! Alliance-Minervois är ett kooperativ och är ett samarbete mellan olika vingårdar som är belägna i byarna La Livinière, Félines, Siran, Homps…
ungefär 8 år sedan - 1 kommentar
Här kommer två goda viner gjorda på druvan chardonnay från två olika delar av världen; en fransos och en austaliensare. 2010 Chablis, Clotilde Davenne, Chablis, Bourgogne, Frankrike, 139 kronor, Sn: 6307 smakar friskt av äpplen, citron och mineral. Riktigt bra producent som värnar om den gamla stilen men som samtidigt har en modern touch! Passar…
ungefär 7 år sedan
Låter som en god Champagne