Vi har fått chansen att prova Falkeskogs körsbärsrökta lax i samarbete med Philadelphia färskost.
Med utgångspunkt av dessa bra produkter sökte jag inspiration i Asien och bjöd på denna enkla och uppskattade rätt i goda vänners lag.

017 copyCa 4 pers

200 gr rökt, tvärskivad lax (gärna från Falkeskog)
150 gr naturell färskost (Philadelphia)
½ dl sesamfrö
1 tsk sesamolja
1 fin limefrukt
1 chilifrukt
Salt
Garnera gärna med lite färsk koriander.

Rosta sesamfröna. Se upp! De bränner lätt. Lägg dem att svalna när de är klara.
Mixa färskost, sesamolja, riv skal från halva limefrukten och pressa all saft ner i röran tillsammans med en nypa salt. Avsluta med att mixa i fröna. (Spara ca 2 msk till garnering).Lägg ostkrämen i en plastpåse i kylen.
Öppna chilin. Ta ur de vita innerväggarna och fröna. Hack/skär chilifrukten i fina skivor.

Lägg laxskivorna (se bild)på fyra tallrikar. Placera chilin runt om. Klipp av ett hörne från plastpåsen med ostkrämen och spritsa sedan små ”toppar” på tallrikarna. Ca 4-5 på varje. Avsluta med att strö över rostade sesamfrön på laxen.
Servera tillsammans med en 2012 Clare Hills Riesling, Clare Valley, Australien, 90 kronor, Sn: 6404.
Den passar perfekt mot de asiatiska inslagen med sin friskhet och lätta fruktsötma. Mineraliteten går fint med den rökta laxen.