Gott med torskrygg. Svårt att misslyckas med samt en bra blandning av subtila smaker.

Torskrygg

4 personer

Fisk
600 gram torskrygg
2 liter vatten
2 msk salt

Tillbehör
16 små tomater
1 blomkålshuvud
1 liter mjölk
2 dl grädde
2 msk grönsaksfond, konc.
Salt
Vitpeppar

Sås
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 morot
1 bit rotselleri
Smör
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl balsamvinäger
1 dl Marsalavin
2 msk kalvfond, koncentrerad
50-70 gram smör

Börja med att blanda vatten och salt och lägg i fyra torskbitar för att rimma dem.
Dela tomaterna och torka i ugn 150 grader.

Fortsätt med såsen
Hacka lök, stjälk- , rotselleri och morot. Stek i smör. Tillsätt vinet samt balsamvinägern och koka till hälften återstår. Sila såsen och tillsätt koncentrerad fond. Koka ner tills det återstår 1,5 dl sås. Sätt åt sidan.

Dela blomkålen i buketter och koka dom i mjölk och grädde. Ta ur blomkålen och mixa den med lite kokvätska. Konsistens som ett potatismos. Salta och peppra.

Två alternativ, ta upp torskbitarna och torka av dem. Kör i ugn i smörad form tills innertemperaturen är 50 grader.

Före servering rör ner bitar av smör (resterande 50 gram) i såsen.

Servera som på bilden.

Att dricka till
Vi drack en Pinot Noir ifrån Nya Zealand (nr 16015).