Lördagskvällen närmar sig och ytterligare en god helglunch ligger i magen. Efter en tur på torget kom jag hem med bland annat potatis, jordärtskockor, persilja, färsklök och en bit oxfilé. Det är riktigt roligt att se hur mycket av vårens grönsaker som börjar dyka upp på torget, allt ifrån bondbönor till jordgubbar.

Oxfilé och jordärtskocksmos

4 personer

Kött
800 gram oxfilé
Smör
Salt
Svartpeppar

Mos
4 stora jordärtskockor
8 potatisar
1 dl vispgrädde
Smör
Salt

Sås
12 champinjoner
1 färsklök
2 dl vispgrädde
Kalvfond
Dijonsenap
Svartpeppar
Slätbladig persilja

Filé med svampsås

Mos
Skala potatis och skockor. Koka tills ordentligt mjuka och mosa sedan noggrant. Vispa i smör och grädde samt smaka av med salt.

Kött och sås
Smält en rejäl klick smör i pannan. Salta köttet och stek en ordentlig yta på köttet. Släng nu i skivad lök och tärnad svamp. Bryn lätt. Häll på grädde och klicka i senap efter smak. Smaka av med fond och peppra sås och kött. Låt sjuda tills köttet är enligt önskemål.

Hacka persilja och servera enligt bild.