Ugnsbakad kyckling med tomatsås och potatis
En perfekt rätt när vädret blir lite ruggigt. Saftig kykling som tillreds hel i ugn.
4 personer
Fågeln
1 kyckling på cirka 1,5 kg
1 msk soja
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Salt
Peppar
Grillkrydda för kyckling
Tomatsås
30 små söta tomater
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 dl vitt vin
20 basilika blad
Salt
Svartpeppar
Socker
Potatis
Amandine
Fågeln
Kycklingen anrättas hel.
Sätt ugnen på 190 grader, med grill, men håll koll så ytan inte blir för grillad.
Blanda soja, honung och olja, pensla kycklingen, krydda med grillkrydda samt salt och svartpeppar.
Sätt in i ugnen, innertemperatur 75 grader på tjockaste stället.
Tomatsås
Stek löken i olja och socker, tillsätt halverade tomater, vitt vin och lite salt, peppra. Pressa i två vitlöksklyftor.
Låt koka i cirka 30 minuter. Om det kokar ner för mycket tillsätt vatten.
Precis före serveringen tillsätt grovhackad basilika.
Koka färsk potatis alt klyftpotatis i ugn.
Servera som på bilden, stäm av vad respektive person har för favoritdel på kycklingen.
Servera med skyn frän kycklingen.
Att dricka till
Ett franskt rosévin från Peycheric
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2013/05/26 klockan 03:30, och ligger i kategorin Fågel, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |