Ytterligare en rätt som tillagades på semestern i Toscana. Matig och intressant. Att den dessutom lätt går att göra vegetarisk är inte att förakta.

Farrorisotto

4-6 personer

Ingredienser
1 förpackning torkad Karl Johansvamp, 1,25 dl
vatten
olivolja
1 purjolök
2-3 dl matvete ( Farro )
1 dl Marsalavin
1 liter kycklingfond inkl blötläggningsvattnet till svampen
Eventuellt lite torkade trattkantareller eller liknande
2 kvistar tinjan, bladen
1 vitlöksklyfta
1 dl ricotta
1,5 dl parmesanost
Hackad persilja

 

Instruktioner
Blötlägg vetet och Karl Johansvampen (var för sig) i ett par timmar. Sätt åt sidan.

Skär lök och vitlök fint. Stek den i olja cirka 5 minuter.
Ta upp svampen och vrid ur den. Hacka och lägg i pannan. Sätt vätskan från svampen åt sidan.
Häll bort vattnet från matvetet och tillsätt vetet till pannan. Tillsätt Marsala, svampvattnet och hälften av buljongen. Koka under uppsikt. Rör då och då. Tillsätt timjan.
Tillsätt buljong i omgångar under cirka 30 minuter tills vetet är al dente. Smula ner de torkade trattisarna.
Rör i ricotta och parmesan avsluta med skuren persilja.

Att dricka till
Vi drack en Chianti från trakterna av Greve in Chianti.