När hösten börjar närma sig, är det dags att börja laga riktigt goda ovh värmande soppor. Här kommer en tomat- och fiskvariant, med både torsk och bondbönor.

Tomatsoppa

4 personer

Ingredienser
400 gram torsk
30 bondbönor
1 gul paprika
1-2 lökar färska
20 gula tomater
2-3 msk fiskfond
2 dl vit Noilly Prat
2 dl vatten
Socker
Salt
Vitpeppar
Olivolja

Soppan
Skala och stek löken i olivolja. Tillsätt grovhackade tomater och stek på medelvärme, så det inte bränns vid.
Tillsätt Noilly Prat och vatten. Låt stå och koka i cirka 20 minuter. Om det avgår för mycket vätska tillsätt vatten.
Dela paprikan i sex delar och kör den i ugnen 250 grader tills skalet blir bränt. Ta ut och lägg paprikan i en plastpåse tills den kallnat. Skala paprikan och dela den i mindre bitar. Blanda ner den i tomatröran.
Mixa med en stav till fin konsistens och häll allt i en sil. Pressa ut så mycket som möjligt med en sked.
Smaka av med salt, vitpeppar och fiskfond. Sätt åt sidan.

Sprita bönorna. Först skidan och sedan skalet runt varje böna. Koka i vatten cirka 3 minuter. Håll varma.

Lägg den saltade och pepprade fisken i soppan och lägg på lock värm. Låt tillagas i cirka 10 minuter tills fisken är klar.
Lägg upp som på bilden. Med en dillblomma.

Att dricka till
En Riesling Sauvage från Georg Breuer.