Jag älskar hösten. Härliga dofter från nedfallna löv, svampskog och regnvåta gator. Antingen myser vi inomhus med god mat och dryck eller är ute i skog och mark. Svampplockning är något som ligger oss varmt om hjärtat.
Det sägs att vi uppe i norr inte umgås så mycket på hösten – det är för kallt och rått och vi håller oss gärna inomhus. Låt inte det hindra dig. Bjud hem vänner och bjud på en god middag med tända ljus, skratt och en smarrig gryta!
Här följer några härliga höstviner att lyxa till det med i höstmörkret.

2010 La Bastide Blanche, Earl Bonzo, Bandol, Provence, Frankrike, 139 kronor, Sn: 2262 är smakrikt och bjuder på fina ekfat, plommon, björnbär med en fin örtighet mot slutet. Jag dricker den i stora, njutningsfulla klunkar och häller gärna upp den på karaff en timme före servering. Njut tillsammans med charkuterier eller ännu hellre Lammlägg med krämig polenta. En stor favorit hemma hos oss!

2011 Puligny Montrachet,Vincent Girardin, Côte-de-Beaune, Bourgogne, Frankrike, 299 kronor, Sn: 5607 är ett smakrikt vitt vin som jag helst bjuder till Peters buljongkokta kyckling. Vinet har höstiga toner såsom mogna, gula äpplen, nötter men också härligt av rostat ekfat och fina citroner. Häll gärna upp på karaff minst en timme före servering, gärna två. Ställ i kylen och ta fram ca 45 minuter före det ska drickas.

Jag önskar dig en riktigt god och härlig start på hösten!