En riktigt god höstsoppa. Värmande och len en blåsig höstkväll. Jordärtskocka kompletteras av fräsch spenat och trattkantarell i denna intressanta rätt.

Jordärtskockssoppa

4 personer

Ingredienser
100 gram torsk
100 gram lax
1 tsk kummin
1 knivsudd muskot
2 schalottenlökar
300 gram jordärtskocka
Smör
3 dl vitt vin
4 dl kraftig fiskfond, tärning fungerar eller Bongs fiskfond
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
Citronsaft
Salt
Vitpeppar
Färsk spenat
Trattkantareller

Gör följande
Rosta kummin i en panna. Mal i mortel och sätt åt sidan.
Kör torsk och lax i en kvarn eller matberedare till grynig konsistens.
Salta och peppra samt tillsätt den malda kumminen. Rör samman och forma queneller.

Skala och hacka schalottenlöken. Skala och skiva jordärtskockorna. Fräs i smör utan att det tar färg, häll på vin och fiskfond. Koka tills jordärtskockorna faller sönder. Tillsätt mjölk, grädde och crème fraiche. Koka ihop lite. Mixa allt i en blender till krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar, muskot och citronsaft.

Värm fyra tallrikar, lägg quenellerna i botten på tallriken och häll på soppa. Strimla finskuren spenat över och riv färska trattkantareller ovanpå.

Att dricka till
Ölen Paulaner Oktoberfest (nr 11250) och/eller vinet Clay Station Viognier (nr 22228).