Krämigt med en len räkrisotto som passar bra till den stekta gösen.

Räkrisotto och gös

4 portioner

Fisken
600 gram gös
Vitpeppar
Salt
Smör till stekningen

Risotto
1,5 dl gröna ärtor
500 gram färska räkor med skal
2 dl vitt torrt vin
Vatten
1 liten fänkål
2 gula lökar
1 dm purjolök
1 klick smör
2 dl riven parmesan
2 msk grädde
2-3 stora tomater
2 msk curry
1 tsk chipotle

 

Gör följande
Börja med att skala räkorna, spara skalet. Hacka löken (spara en lök till risotton) och purjon. Stek i smör, tillsätt skalet, vinet och vattnet så det täcker skalen. Tillsätt de hackade tomaterna samt chipotle och curry. Tillsätt ena halvan av hackad fänkål. Koka i 30 minuter, sila av buljongen och sätt åt sidan.

Hacka den andra halvan av fänkålen och stek den i smör tillsammans med den andra hackade löken. Tillsätt riset och rör om. Tillsätt räkfonden efter hand, späd och rör. Om fonden tar slut innan riset blivit al dente, tillsätts lite vitt vin eller vatten.
Avsluta med att tillsätta smör, riven ost och ärtorna. Precis före serveringen rörs 2/3 delar av räkorna ner (spara resten till dekor).

Byxa fisken, dela i mindre bitar. Salta och peppra fisken, stek i smör.

Servera som på bilden med lite hackad fänkålsdill.

Att dricka till
Pinot Gris Réserve (nr 2119)