En fantastiskt färg och smak är inte att förakta. Här kommer höstens soppa på rödbetor som kompletteras av en mör bringa av oxe. Snyggt och gott, som sagt.

Rödbetssoppa
Ingredienser
1/2 kg oxbringa
5 medelstora rödbetor
200 gram vitkål
2 gula lökar
2 lagerblad
Salt
10 svartpepparkorn
1 morot
1 dm purjolök
Rysk yoghurt
Dill

Instruktioner
Börja med att koka buljong. Skala och skiva en gul lök. Stek i smör eller olja. Häll på vatten och lägg därefter ner köttet.
Tillsätt peppar, salt och lagerblad. Avsluta med skivad morot. Koka köttet i 1-2 timmar och häll på vatten vid behov.

Skala rödbetorna, och riv dem på grova sidan av rivjärnet. Spara en rödbeta, riven.
Skiva vitkålen tunnt. Skala och skiva löken.
Sila buljongen och hetta upp den igen. Tillsätt löken och rödbetsrivet. Tillsätt den strimlade vitkålen. När grönsakerna är möra så tillsätt rivet av den sista rödbetan. Salta och peppra efter smak. (Eventuellt kan det vara nödvändigt att smaksätta med lite koncentrerad köttfond)
Om man så önskar kan man tillsätt lite av köttet, som rivs ner i soppan.

Tillsätt (en) yoghurt och lite dill enligt bilden.

Att dricka till
Iskall vodka och en lager passar fint.