Timbal på räka och lax
Räkor och lax är aldrig fel ihop. En len timbal på just detta som rundas av med en riktigt god räksås.
4 personer
Räkor
600 gram oskalade räkor
Timbalen
200 gram skalade
200 gram lax
2 små ägg
1,5 dl grädde
Cayennepeppar
1 liten lök som hackat och steks i smör
Såsen
Räkskalet
Smör
1 stor lök
1 dm purjolök
1 morot
3 dl torrt vitt vin
Vatten
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
Såsen
Börja med att skala räkorna.
Hacka sedan löken och purjon. Stek i smör och tillsätt skivad morot.
Lägg i skalen och häll på vin och vatten så det täcker. Koka upp och låt det sjuda i cirka 30 minuter.
Sila av buljongen, tillsätt tomatpuré och koka ner buljongen till cirka 3 dl. Sätt åt sidan.
Timbalen
Kör 200 gram räkor samt 200 gram lax i en kvarn eller matberedare. Tillsätt grädde, ägg, en nypa cayennepeppar och den stekta löken. Salta vid behov.
Smörj fyra teflonformar med smör och häll i blandningen. Kör i vattenbad i ugn tills de stannat. Använd kokande vatten till badet.
Precis innan timbalen är klar häll grädde i buljongen och koka upp. Vid behov red såsen.
Servera med räkor i såsen enligt bild och dekorera med en basilikakvist.
Att dricka till
Jag dricker gärna en riesling från Alsace.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2013/11/12 klockan 06:18, och ligger i kategorin Mat, Skaldjur. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 7 år sedan
Måste provas.