3 x sill till jul
Goda sillrecept som passar lika bra vid jul som det gjorde i somras. Tre fina inläggningar i form av kaviar, senap och den klassiska inlagd sill.
Inlagd sill
4 filéer, Abbas inläggningssill alt 5-minuterssill
1 rödlök, tunnt skivad
1 morot
10 kryddpeppar korn
Skär sillen i bitar, skala löken och skiva den, krossa pepparen lätt. Varva i kruka med skivor av morot.
Lag
2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit
1 3/4 dl socker
1 lagerblad
Koka upp vatten, socker och ättiksprit tillsammans med lagerbladet. Låt kallna och häll över sillen.
Låt stå kallt minst ett dygn.
Senapssill
4 filéer, ung 300 gram inläggningssill alt 5-minuterssill
Senapssås
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 dl söt senap
2 tsk grov senap från Uppåkra
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl hackad dill
Rör ut socker och salt i vinägern. Tillsätt senap, majonnäs och crème fraiche. Avsluta med dillen.
Låt stå ett dygn i kylskåp.
Jennys kaviarsill från Långbro
4 inläggningsfiléer, ung 300 gram inläggningssill alt 5-minuterssill
Kaviarkräm
1 dl vispgrädde
1 liten rödlök
1 dl majonnäs
3 msk av Ejderns orökta kaviar
finhackad gräslök både i och som dekoration
Vispa grädden, skala och finhacka löken. Blanda majonnäs, grädde, lök och kaviar.
Tillsätt finhackad gräslök och rör ner sillen. Låt såt i ett dygn i kylskåpet. Toppa med lite finhackad gräslök vid serveringen.
Servera samtliga sillar med potatis, Västerbottenost, grovt rågbröd.
Att dricka till
En Mariestad och Norrlands akvavit
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2013/12/09 klockan 10:24, och ligger i kategorin Fisk, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 7 år sedan
Utan sill ingen jul. Dessa är mycket goda.