Goda sillrecept som passar lika bra vid jul som det gjorde i somras. Tre fina inläggningar i form av kaviar, senap och den klassiska inlagd sill.

Sill med senap och kaviar

Inlagd sill
4 filéer, Abbas inläggningssill alt 5-minuterssill
1 rödlök, tunnt skivad
1 morot
10 kryddpeppar korn

Skär sillen i bitar, skala löken och skiva den, krossa pepparen lätt. Varva i kruka med skivor av morot.

Lag
2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit
1 3/4 dl socker
1 lagerblad

Koka upp vatten, socker och ättiksprit tillsammans med lagerbladet. Låt kallna och häll över sillen.

Låt stå kallt minst ett dygn.

 

Senapssill
4 filéer, ung 300 gram inläggningssill alt 5-minuterssill

Senapssås
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 dl söt senap
2 tsk grov senap från Uppåkra
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl hackad dill

Rör ut socker och salt i vinägern. Tillsätt senap, majonnäs och crème fraiche. Avsluta med dillen.
Låt stå ett dygn i kylskåp.

3 x inlagd sill

Jennys kaviarsill från Långbro
4 inläggningsfiléer, ung 300 gram inläggningssill alt 5-minuterssill

Kaviarkräm
1 dl vispgrädde
1 liten rödlök
1 dl majonnäs
3 msk av Ejderns orökta kaviar
finhackad gräslök både i och som dekoration

Vispa grädden, skala och finhacka löken. Blanda majonnäs, grädde, lök och kaviar.
Tillsätt finhackad gräslök och rör ner sillen. Låt såt i ett dygn i kylskåpet. Toppa med lite finhackad gräslök vid serveringen.

Servera samtliga sillar med potatis, Västerbottenost, grovt rågbröd.

Att dricka till
En Mariestad och Norrlands akvavit