Värmande och gott med kål och frikadeller. Fantastsikt trevligt med en enkel soppa i vinterrusket.

Kålsoppa med frikadeller

6-8 portioner
Frikadeller
400 gram blandfärs
1 tsk kryddpeppar, malen
Salt
1 ägg
1 dl ströbröd
4 msk grädde
Kålsoppa
1 halvt större vitkålhuvud
Smör
10-15 kryddpepparkorn
4 rågade msk av ljus sirap
1,5 liter spad från koket av skinkan
Vatten
1-2 tärningar av köttbuljong
Stek den finskurna kålen i smör och olja. När kålen är lätt brynt, tillsätt sirap, buljong och vatten. Koka i cirka 20 minuter.
Under tiden blandar du färsen och rullar du frikadellerna och lägger dem i soppan. Smaka av med salt och svartpeppar.
Att dricka till
En ljus lager från Nils Oscar passar fint.