4 personer

1 Piggvar på 1,5 kg
1 Morot
1 dm Purjolök
1 stjälk Selleri
1 litet knippe Persilja
2 dl vitt torrt vin
10 Vitpeppar korn
Flingsalt
1 små klickar Smör

Klipp bort fenor och stjärt på fisken och skölj i kallt vatten, sätt ugnen på 150 grader.
Skala moroten och skär den i bitar tillsammans med selleri och purjolök, lägg det hela på bottnen i en långpanna och fisken ovan på.
Häll på vinet, tillsätt persilja, vitpeppar och salt samt klicka smör på fisken. Sätt in det hela i ugnen med en termometer, kör till innertemperaturen är cirka 60 grader.

150 gram smakrik getost
1,5 dl riven Gruyère
2 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
1 dl Vitt vin
1 Buljongtärning av fisk
Vitpeppar
Salt
Socker

Under tiden häll grädde, crème fraiche och vitt vin i en kastrull.
Smält getosten i blandningen, koka det hela under omröring tills osten smält, tillsätt buljong och Gruyère.
Låt det hela småkoka till simmig konsistens, smaka av med socker, salt och vitpeppar.

Servera med potatismos och gröna ärtor.

Till detta dricker vi en 2012 Sancerre, Les Pierris, Loiredalen, Frankrike, Sn: 2259, 125 kronor. Passar perfekt till getosten!

Recept och foto: Peter Ström