Jag ska börja med att säga att jag inte är speciellt bevandrad bland världens olika romleverantörer. Jag har som de flesta testat olika Bacardi och Havanna Club sorter, men aldrig fastnat för någon specifik typ. Antar att det beror på att de nästan alltid serverats i drinkar.
Men så för några år sedan var jag på restaurangen, Caribb Kréol i Malmö, och avslutade en riktigt god middag med ett litet glas rom till kaffet. Personalen rekommenderade den varmt och lovade att vi skulle uppskatta den. Och mycket riktigt var det, med lätthet, den godaste rom jag någonsin druckit.

Märket är Diplomatico och sorten heter Reserva Exclusiva, en 12årig mörk rörsocker rom från Venezuela. Smaken är lätt fruktig, rund, söt men inte sliskig och den gör sig utmärkt i samma format som en god whiskey eller cognac, ensam i ett glas direkt från flaskan.

Pris restaurang: 25-30 kr per centiliter
Pris Systembolaget (beställningssortiment – nr 87031): 435 kr, 70 cl


Producentens
egna beskrivning:
”Som en produkt av en lång och stolt tradition hos DUSA (Destileria Unidas San Andrés), har denna super premium bärnstensfärgade rom en hint av trä, torkad frukt och honung. Den har lagrats genom hantverksskickliga metoder, mogna på ekfat i upp till 12 år och sedan blivit noga utvald från vår reserv för att konsekvent kunna leverera den utsökta rom-bouquet, som är världens mest erkända i sin klass.
Rekommenderas att serveras helt ren eller med is.”

Övrigt:
Diplomático har två ytterligare sorter, nämligen Añejo och Reserva.
Dracks senast på Johan P, men har även sett den på Hilton och Caribb Kréol i Malmö.
En personlig favorit.

Rekommenderas till alla som söker en jättegod rom eller bara ett alternativ till whiskeyn och cognacen.