4 personer

Buljong
1 kyckling
1 gul lök
1 dm purjolök
3 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
1 knippa persilja
1 morot
2 lagerblad
1 dl Noilly Prat
Vatten
10 svartpepparkorn
Salt

Stycka kyckling, avlägsna köttet och stek ben, delar av skrovet i olja. Tillsätt, lök, vitlök, tunt skuren purjolök, skivad morot och selleri.
Avsluta med kryddorna, häll på Noilly Prat och vatten så det täcker skrovet. Låt koka i cirka 45 minuter. Ta bort alla grönsaker och sila buljongen.

Köttet från kycklingen
Salt
Svartpeppar
1 ägg plus en gula
1,5 dl rivebröd
1 dl grädde
1/2 tsk riven muskot
1 dl bondbönor
Nyriven parmesan

Mal köttet i en kvarn eller kör i en food processor, salt, peppra och ta i riven muskot.
Häll i en 1 dl grädde, 1 helt ägg och en äggula, rör ner cirka 1, 5 dl rivebröd. Blanda väl och forma fina köttbullar som du kokar i buljongen. Ta upp köttbullarna och sila buljongen.
Koka ner den till cirka 5 dl. Sätt åt sidan.
Vid serveringen värm köttbullarna och servera med riven parmesanost, bondbönor och körvel. Smaksätt med lite god olivolja.

Det lär bli en del köttbullar över. Servera gärna dessa med en ost-bechamel. Lägg köttbullarna i en smord form, häll såsen över riv lite parmesan, gratinera i 225 grader.
Servera med kokt ris.

2011 Saint Romain, Louis Max, Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike, 171 kronor, Sn: 5472 passar med sin komplexitet, fyllighet och fräscha syra perfekt till.

Recept och foto: Peter Ström