Pilgrim
4 personer

8 pilgrimsmusslor, stora
vetemjöl
1 ägg
2 dl panko
1 dl riven parmesanost
salt

6-8 buketter av blomkål
1,5 dl grädde
ev lite fiskfond
vitpeppar
salt

2 stjälkar selleri
olivolja
Körvel

Börja med att hyvla två stjälkar med hjälp av en mandolin, lägg hyvelspånen i isvatten, sätt åt sidan.

Koka blomkålen i vatten till al dente, häll av vattnet, tillsätt grädde mixa med stav till fin puré.
Smaka av med lite fond, vitpeppar och salt, sätt åt sidan.

Salta pilgrimsmusslorna och låt dom vätska sig lite, riv osten och blanda med panko.
Rulla musslorna i mjöl och slå av dem lite, rulla dem därefter i äggvispet och avsluta i ostpankoblandningen.

Fritera i neutral solrosolja, temperatur ungefär 170 grader. Var försiktig!
Ta upp musslorna när färgen är som på bilden. Lägg på hushållspapper.

Ta upp sellerin och låt den rinna av.

Servera som på bilden med en klick blomkålskräm i bottnen. Häll gärna lite olivolja på sellerin. Dekorera med körvel.

Du lägger pengar på maten och gör då också det på vinet. Det känns ju naturligt.
2012 Chablis, Domaine Pattes Loups, Chablis, Bourgogne, Frankrike, 199 kronor, Sn: 91315 har den klassiska,direkta syran som passar så bra tills skaldjur och smakar av äpplen, nypressad citron med en lätt örtighet. Köp!

Recept och bild: Peter Ström