Kantarellrisotto

4 personer
cirka 600 gram torskrygg, gärna med skinnet kvar, håller ihop fisken.
smör
salt
vitpeppar

Risotto
250 -300 gram kantareller
1 färsk lök
1 dl torrt vitt vin
2 dl carnaroli-ris
6 dl grönsaks/kycklingfond gärna Knorrs pulver om du får tag på detta, lite salt och lite fett.
50 gram smör
2,5 dl riven parmesanost

Som alltid är timing svårt.

Stek fisken i smör, salt och peppar, yta runt om, sätt åt sidan.
Sätt ugnen på 150 grader.

Hacka kantarellerna grovt och stek dessa i smör, sätt åt sidan.
Hacka löken och stek i smör, tillsätt lite socker, rör ner riset.
Häll på vinet och koka ner det hela.
Värm buljongen och tillsätt den i omgångar,rör underhållande på svag värme.
Riv osten, sätt åt sidan.

Efter cirka tio minuter sätt in fisken i ugnen, den är klar när innertemperaturen är 55 grader.

Det är bättre att riset blir klar före fisken.

När riset är ”al dente” tillsätt smöret och den rivna osten, riset ska ha en krämig konsistens om så tillsätt lite varmt vatten.

Servera som på bilden med lite timjan som går bra ihop med svampen.

2012 Côtes de Nuits-Villages, Louis Max, Bourgogne, Côte de Nuits, Frankrike, 199 kronor, Sn: 4626 passar perfekt till. Ett komplext vin med aromer av hallon, jordgubb och örter. Köp ett par flaskor så kan du passa på att lagra i upp till 7 år. Kanske tycker du att viner kostar mycket men tänk såhär:
Om du lägger pengar på maten, lägg också pengar på vinet. Kvalitet.

 

Recept och foto: Peter Ström