På besök hos sonen i Malmö. Medhavd lammfilé blev fredagens sena middag tillsammans med trevligt sällskap. Det hela kompletterades av matvete samt vita bönor.

Lammfilé

4 personer

Kött och sås
800 gram lammytterfilé
Salt
Svartpeppar
2 dl vitt vin
4 vitlöksklyftor
Maizena

 

Stek filén i smör i stekpanna tillsammans med den krossade vitlöken. Efterstek i ugn tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila i 5-10 minuter.
Låt vitlöken bli kvar i pannan och häll på vinet. Tillsätt lite buljong och koka ner till en deciliter. Red av med Maizena samt smaka av med salt och peppar. Avsluta med att sila såsen.

 

Tillbehör
2-3 dl vita bönor (torkade)
2 dl matvete
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk persilja, hackad
1 1/2 msk timjan, hackad
1 1/2 msk rosmarin, hackad
10 små söta tomater, grovhackade
olivolja
salt
svartpeppar
hackad persilja

 

Blötlägg de vita bönorna över natten. Skölj och koka i osaltat vatten. Sätt åt sidan.
Matvete kokas separat (enligt anvisning på förpackningen).
Stek den hackade löken och vitlöken i olja. Tillsätt de hackade tomaterna, koka i cirka 10 minuter. Tillsätt kryddorna och koka ytterligare 10 minuter,
Rör ner bönorna och avsluta med olivolja efter smak.

 

Servera det skivade köttet med matvete samt bönröran, dekorera med lite hackad persilja.