4 personer

1 hel kyckling
1 färsk citron
1 burk konfiterade citroner
koriander
2 dl grädde
2 dl vitt vin
vatten
2 buljongtärningar, kyckling
2 dl ris, Jasmin
4 dl vatten
salt
svartpeppar, till kycklingen
1 dl limoncello, citronlikör
2 vitlökar
6 vårlökar
maizena
vitpeppar till såsen

Sätt ugnen 170 grader
Fläk upp kycklingen, salt och peppra båda sidor, riv skalet av citronen och pudra över kycklingen sätt in långpannan i ugnen tillsamman med 4 klyftade konfiterade citroner, vitlöksklyftorna, det vita viner samt 2 dl vatten.
Kör till kycklingen har en innertemperatur av 75 grader. Ta ut och sätt åt sidan.

Fintärna 6-8 konfiterade citroner, ta bort kärnorna. Skiva vårlökarna fint sätt åt sidan.
Koka riset med en buljongtärning, mot slutet tillsätt löken och de tärnade citronerna.

Sila skyn från kycklingen, tillsätt mer vin vid behov, häll på grädden och limoncellon och smaka av med en buljongtärning, salt, vitpeppar och reda av med maizena utrört i vitt vin.

De härliga, konfiterade citronerna köper du enklast hos foodtwist.se. De har även massor av annat gott för att inspirera din matlagning!

Servera 2012 Pieropan Calvarino, Soave Classico, Venetien, Italien, 149 kronor, Sn: 90406. Smakar friskt av äpplen med en lätt örtighet. Smaken av citronzest tillsammans med den friska syran möter perfekt citronkycklingen.

Foto och recept: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini
DSC_0002