I den gamla fiskebyn Marseillan i södra Frankrike, finns guldkornet ”Entre Ciel et Mer”. Det är dit ni ska styra er kosa för att äta bra och vällagad mat från trakten. Sébastien Demeulle och David Leparoux, deras kollegor och den franska bulldogen Voyou tar emot er med öppna armar året runt. Här serveras, förutom à la carte-menyn och vin, kaffe, öl, glass och fräscha sallader till mycket bra priser. Restaurangen ligger precis vid hamnen och ni kan välja att sitta på en ”banquette” på rad med utsikt över hamnen om det finns plats. Annars finns det uppdukade bord både på terrassen och inomhus. David och Sébastien köpte restaurangen 2008 efter att ha letat noga efter ett läge som passar dem perfekt. De har tidigare drivit restaurangen ”Le petit Montmartre” i staden Béziers under 5 års tid. Båda har en lång historia i branschen och Sébastien har jobbat på ett par restauranger med stjärnor i Guide Michelin men kände tillslut att han ville leverera enkel, bra mat på sitt eget sätt.

Marseillan ligger i regionen Roussillon-Languedoc cirka 2,5 mil öster om Béziers. Man tar sig enklast dit med flyg från Skavsta-Nyköping (Ryan Air) med direktflyg till Béziers(Agde-Vias) och sedan taxi/buss till in till centrum. Regionen är välkänd för sin goda mat och bra viner. Hotell och ”Chambre d’hôtes” (bed-and-breakfast) finns på Marseillans hemsida. I den lilla staden finns en liten strand där man kan gå omkring och plaska i det grunda vattnet men tar ni bil en cykel till Marseillan-Plage så finns en underbar, större strand som passar för alla – både barnfamiljer och ett gäng vänner.

Ett besök i Noilly Prats fabrik är något man måste se! Här tillverkas all Noilly i hela världen och det finns även två sorter som inte säljs utanför fabriken: Noilly rouge samt Noilly Ambré.  All vermouth som tillverkas här har härligt kryddiga toner och fabriken har funnits i snart 200 år. Den klassiska Noilly Dry är en viktig ingrediens i drinken Dry Martini.

På ”Entre Ciel et Mer” börjar man bäst sin måltid med en ”Marseillanais”. En drink med hälften Noilly Dry och hälften Noilly Rouge. Friskt, kryddigt och med en lätt beska i eftersmaken. För den som vill ha något sötare så föreslår jag en ”Kir à la mûre” – en vindrink med smak av björnbär. Till detta delar ni på 12 ostron som är fiskade i närheten av restaurangen eller några av deras tilltugg med ansjovis, grillad paprika eller tapenade.

Bland förrätterna finner man ”Croustillantes de Camembert” (frasiga knyten med camembert och chorizo), ”Rouleau de printemps au saumon” (vårrullar med lax och krispig vitkål samt en dipp gjord på färskost och dill) och ”Hûitres gratinées aux poireau” (purjolöksgratinerade ostron).

Bland huvudrätterna finns rejäla grillspett med scharlottenslökssky, pommes frites och majonäs för den hungrige och lite lättare alternativ som ”Filet de lieu aux pesto” (sej med pesto och en puré på zucchini) samt ”Magret de Canard” (ankbröst med sauterad färskpotatis och chutney på fikon). Förutom en fasta menyn finns ofta veckans huvudrätt som ges på en handskriven lapp vid sidan om.

Dessertlistan bjuder bland annat på ”Chocolat mi cuit glace vanille” (halvbakad chokladkaka med vaniljglass – för chokladälskare!), ”Crème Brûlée miel” (len honungs brûlée) samt ”Tiramisu aux fruits rouge”(tiramisu med röda bär). Det finns även en välfylld glassmeny.

Vinlistan är kort men bra. Alla viner kommer från regionen och måsten att pröva är:

Embres et Castelmaure, Grande Cuvée, Castelmaure, Corbières (tidigt i somras årgång 2007)
Rött, smakrikt vin med örtiga toner och smak av mörka bär. Drar åt ”Nya världen”-hållet med en fräsch restsötma. Ett av de bästa kooperativen i Roussillon-Languedoc.

Château de la Negly, La brise marine, La Clape (senast provade årgång 2009)
Druvorna är odlade på hög höjd och ger eleganta dofter och smaker av björnbär och örter.

På den vita sidan rekommenderar jag varmt:

Château de la Liquière, Les amandiers, Faugères
Smakar av persika och doft av vita blommor. Super som aperitif och till deras fiskrätter.

Till era ostron passar en Pic Poul de Pinet allra bäst. Producent just för tillfället okänd.

De la Madeleine St Jean är lokal producent som i stort sett ligger granne med restaurangen och både deras Chardonnay (vitt vin med frisk smak av äpplen och citrus) och ”Le rosé” (ljus rosé med smak av hallon) passar till ”Entre Ciel et Mers” lättare rätter. Om ni vill köpa med er några flaskor hem så ligger deras ”Cave” cirka fem minuters gångväg från restaurangen. Fråga David om vägen.

Priser:

Meny där du själv väljer dina rätter: 22- 25 Euro

Förrätter: 8-12 Euro

Varmrätter: 9-16 Euro

Desserter: 7-12 Euro

Viner: 8 – 36 Euro.
Det finns även rött, vitt och rosé på karaff från kooperativet i Pomerols(ej att förväxla med Pomerols i Bordeaux).

Adress:
Entre Ciel et Mer – restaurant, café, glacier,
salon de thé

Port de Marseillan Ville
MARSEILLAN

Telefon : +33(0)4 67 09 45 60

Öppettider:

Högsäsong(juli-augusti): Alla dagar i veckan

Lågsäsong: Onsdag-söndag dag och kväll

Måndagar: endast förmiddag och lunch

Det är en god idé att boka bord under högsäsong!
David och övrig serveringspersonal talar engelska.

Resturatörer:
Sébastien Demeulle
David Leparoux

Min familj och jag finner alltid tid att besöka ”Entre Ciel et Mer” varje år och oftast blir det minst en måltid per dag då hos Sébastien och David då vi besöker Marseillan. Vi blir alltid väl bemötta med glada skratt, god mat och fina viner.

Åk, besök och njut!