Vin

Chokladtarte med lingonglass och rostad mandel‏


Många portioner beroende på mängden glass.
Mördeg:
30 gram äggula ca 2 små ägg
60 gram socker 2/3 dl
60 gram smör
90 gram vetemjöl 1 1/2 dl
3 gram bakpulver 3/4 tsk
Chokladsmet:
200 gram mörk choklad 70 %
200 gram ljus choklad
160 gram vispgrädde 1 1/2 dl
30 gram smör
1 ägg
Lingonglass:
Den enkla vägen:
Köp 1 liter vaniljglass smält den lagom mycket och rör i 3 dl sockrade lingon, frys glassen igen.
Mördegen:
Vispa äggulorna och socker i en bunke så det blir pösigt. Arbeta ihop smör, mjöl och bakpulver, tillsätt därefter äggvispet.
Blanda hastigt ihop alltsammans. Plasta degen och låt den vila i kylen 1 timma.
Värm ugnen till 175 grader.
Kavla ut degen till lite större än formens storlek, sätt formen över degen och grädda i ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och sätt åt sidan.
Obs att formen inte ska ha någon botten, degen skärs ut av formen.
Sänk värmen till 100 grader.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen.
Rör om så den löser sig. Tillsätt smöret och vispa i ägget. Häll chokladsmeten i formen och sätt in den i ugnen igen, cirka tio minuter.
Ta ut och låt svalna i rumstemperatur. Låt stå i två timmar skär upp och servera med rostad flagad mandel som på bilden.Till denna mäktiga, smakrika chokladtarte behöver du ett vin som smakar mycket. Ett rött. sött vin passar som handen i handsken!
Banyuls, Valcros, La Cave de l’Abbé Rous, NV, 155 kronor, 500 ml, Sn: 76605 (bestsort); smakar av torkad frukt, choklad och björnbär och har en fin syra som bär upp det söta.Recept och foto: Peter Ström
Dryckestips: Cecilia Petrini

Gott, gott, gott!

2011 Monte Carbonare, Suavia, Soave Classico, Venetien, Italien, 200 kronor, Sn: 79720 gör mig genuint lycklig! En blommig fruktighet av citrus, mandelblom tillsammans med toner av honung och mogna citroner visar att det görs fantastiskt bra viner av den gröna druvan Garganega.
Smaken är frisk med smak av mandel, citrus och är helt enkelt så bra!
Extra roligt att det kommer fler vita viner från Italien med kvalitet och som inte kostar skjortan. 200 kronor är ett riktigt bra pris för ett så välgjort vin som detta.
Det märks väl att de tre systrarna Meri, Valentina och Alessandra Tessari har stenkoll på hur de bäst kan göra en Soave Classico.

De flesta svenskar köper viner för runt 100-lappen och det är inget fel i det. Men våga prova och köpa viner till dig själv för runt 200 så ska du se skillnaden och jag tror att du verkligen kommer att uppskatta denna ovanliga godbit!

Servera den till Pilgrimsmussla Provençale där detta eleganta vin kommer att möta tonerna av hav och skog perfekt!

Importör är: Winegroup Sweden