Pizza
Fyra stora pizzor

25 gram jäst
5 dl vatten
ca 10 dl mjöl (dosera lite i taget)
1 tsk salt

Smula jästen i en degbunke. Lös upp den i det ljumma vattnet (37 C). Bearbeta i mjöl lite i taget tillsammans med saltet. Använd gärna en bakmaskin.
Degen ska vara smidig och släpa något från kanterna men hellre för lös än för mycket mjöl i. Låt en bakmaskinen bearbeta degen i minst 20 minuter. När du tar lite deg mellan fingrarna och drar isär dem
ska degen hålla ihop i långa trådar.
Låt jäsa i cirka en timme – till dubbel storlek.

Tomatsås:
1 burk ekologiska, hela tomater
1 kruka färsk basilika
Nymalen svartpeppar
En nypa salt

Mixa samman allt med en stavmixer

Pålägg:
375 – 500 gram mozzarella
Skiva upp och lägg utmed kanten på en djup skål. Osten släpper vatten då och pizzan blir inte blöt när den gräddas.
Lufttorkad skinka, kokt skinka
Fänkålssalami
Kronärtskocka
Oliver
Marinerad, rökt aubergine och chili (Vi använde Fynbos Fine Foods helt naturliga och jättegoda som du hittar hos foodtwist.se).
Skogschampinjoner, skivade (Smakar mer än vanliga vita).
Oregano
Färsk timjan

Sätt ugnen på 260 C, gärna varmluft om du har, och ställ in en plåt. Den ska vara varm när du lägger första pizzan på den.
Ta degen ur skålen och dela den i fyra delar. Börja med en degklump:
Platta till dem med fingertopparna och dra den utåt lite i taget samtidigt som du snurrar den platta runda degen. Om du tycker detta är svårt;
Dra helt enkelt fram din kavel och kavla ut en tunn pizza som får plats på en vanlig ugnsplåt. Kavla gärna ut den direkt på ett bakplåtspapper. Det
är lättare att dra över den till den varma plåten senare då.
Slå sedan på en slev med tomatsås. Det ska var ett tunt lager och du ska se degen igenom. Det blir för blött annars. Lägg sedan på det du är sugen på. Riv bitar av mozzarella och sprid ut lite varstans på pizzan.
Osten får inte täcka hela pizzan. Då blir det alldeles för blött. När du är nöjd med din pizza: ta ut den varma plåten från ugnen och dra över pizzan och sätta in den i ugnen i 5-7 minuter.

Till din perfekta pizza dricker du 2011 Ruit Hora, Caccia al Piano, Bolgheri, Toscana, Italien, Sn: 2842, 139 kronor. Det här vinet har mycket av allt; fat, mörka bär,en god örtighet och kryddighet som passar perfekt till pizzan!

Foto och recept: Cecilia Petrini