Mas Coutelou
Jag vill börja med att enkelt och kort förklara hur biodynamisk vinodling går till.
Det innebär att man odlar druvor utan kemiska tillsatser (till exempel besprutning av vinrankan). I vinframställningen jobbar man med naturlig jäst – de jäststammar som redan finns i vineriet. Odlaren håller under hela vinåret koll på sina vinstockar och jobbar aktivt med att de ska må bra, utan kemiska bekämpningsmedel. Detta arbete ger i slutänden viner som speglar sin terroir (alltså sitt ursprung med allt vad det innebär av väder, jordmån och andra omständigheter i vingården) samt ger en frisk vingård och viner som uttrycker sina årgångar från år till år.

Jean-Francois Coutelou bestämde sig efter några år i Paris att återvända hem till den gård där hans farfar och pappa odlat vin biodynamiskt sedan 1987. Egendomen består av 10 hektar mark där man odlar ursprungstypiska druvor som Carignan,Syrah, Grenache Noir, Cinsault och Mourvèdre. På den gröna sidan finns: Sauvignon Blanc, Maccabeu, Muscat och Grenache blanc.
Jean-Francois viner är speciellt och en drickvänliga med en exceptionell, komplex fruktighet. Det jag gillar extra mycket med hans viner är att de utvecklas i glaset under tiden jag dricker dem. Från första klunken till den sista. De vinner verkligen på att hällas upp på karaff.
Om du inte redan har provat Mas Coutelous viner så gör det för allt i världen! Smarrigt, fruktigt med en härlig syra och fräschör. Verkligen goda viner att dela med dina bästa vänner!

Mas Coutelou ligger några kilometer utanför staden Béziers i området Languedoc i södra Frankrike.

Vinerna får du tag på genom svenska importören Vinnatur eller hos danska Vild med vin (Vild med vin ombesörjer svensk alkoholskatt).