Så här är det:
Allt vin passar inte till all mat. Därför är det bra att ha några olika hemma; både röda, vita, bubblande, söta och andra. Det är alltid lättare att ha något hemma och visst, du får lägga ut en slant den gången som du går och handlar ett gäng viner men å andra sidan behöver du inte gå så ofta och fundera på vad du kan tänkas behöva. En del av rekommendationerna ligger i det så kallade beställningssortimentet och tar ca 8 arbetsdagar att få hem till ditt lokala Systembolag så beställ nu så har du alltid något gött hemma!

Denna vecka börjar med ett par vita:

2014 Fleur de Vignoble, Languedoc-Roussillon, Languedoc Picpoul de Pinet, 79 kronor, Sn: 2161 är gjord på en gammal druvsort som heter Picpoul de Pinet. Druvan har odlats mycket länge i södra Frankrike och har en frisk, härlig syra med aromer av färsk citron, timjan, mejram och lätta honungstoner. Druvan odlas nära de ostronodlingar som finns nära staden Sète. Passar med andra ord perfekt till naturella skaldjur men prova också till Thaigryta med kantareller.

2014 Saint-Véran, Domaine de la Croix Senaillet, Mâconnais, Bourgogne, 129 kronor, Sn: 5222 är gjort på den gröna druvan Chardonnay. Ekologiskt vin som har fått vila på sin jästfällning i ståltank och får då en fin komplexitet och doftar av mineral, gröna äpplen och vita blommor. Jag älskar både vinet och priset. Servera den kyld (ca 10 grader) till Citron- och Salvia-inbakad kyckling.

2013  Alsace Blanc, Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike, 169 kronor, Sn: 75999 (beställningsvara) bjuder frikostigt på sirliga toner av passionsfrukt, honung och en liten örtighet. Vinet har viss restsötma och passar perfekt till Räkor med smak av Asien.
Vinet är biodynamiskt och Monsieur Deiss bland odlar också. Det vill säga att olika druvsorters stockar växer bredvid varandra i samma vingård.

2011 La Soufrandière, Bret Brothers, Pouilly-Vinzelles, Bourgogne, 244 kronor, Sn: 70635 smakar friskt och mineraliskt med en fin hint av torkade örter. Jag hittar här, precis som i andra bra chardonnayer, smak av salmiak som jag kopplar till det vi i vinvärlden kallar för mineralitet. Smaskens! Kalv med brynt Béarnaise är en smarrigt kompis. Även detta ekologiska vin är en beställningsvara. Om dill ha en lite fetare och ännu mer komplex stil på vinet. Köp en låda och lägg några i källaren några år. Har du ingen vinkällare? Det är det ju inte många som har; så lägg vinerna du vill lagra i garderoben eller under din säng. Det viktigaste är att de ligger tyst, mörkt och stilla.

Det var allt för denna gång. Nya vintips kommer nästa vecka. Då får ni se om det blir röda, bubbliga eller något annat spännande!

Vinflaskan på bilden är en annan cuvée från Bret Brothers än den som nämndes i texten.