Sashimi är en risfri version av sushi. Gott, fräscht och otroligt nyttigt. Ja, fördelarna med sashimi är många och nackdelarna så gott som obefintliga. Färsk lax är både billigt och gott, emedan tonfisken är något dyrare och svårare att få tag i. Som vanligt med populärare och lite ovanligare fisksorter, gäller det att vara ute i god tid alternativt förbeställa hos din fiskhandlare.

Det lite roliga med just sashimi och sushi, är att många länge rynkat på näsan åt att äta just rå fisk, för att sedan vrålfokusera på exakt samma sak på julbordet i form av gravad lax. Fascinerande säger jag.

Serveringsupplägg:
Skär fisken strimlor/tunna skivor/små kuber, lägg upp på ett tilltalande sätt och ställ fram sojasås (japansk soja – Kikkoman) samt wasabi. Låt alltid den som ska äta sashimi eller sushi blanda sin egen sojasås och wasabiblandning efter smak, vissa gillar det sött och milt och andra föredrar när näsa och ögon rinner.

Tips:

Lax kan om den är vild innehålla vissa parasiter (speciellt insjöfisk), därför är det lämpligt att frysa din lax i ca 2 dygn innan den tinas upp för förtäring. Fråga din fiskehandlare om vad som gäller för just deras produkt.

Smaklig spis!